A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A tűlevelű növények sem bírják az extrém hőséget


A kutatók térképeket is készítettek, amelyeken látható, hogy a melegebb időjárás hol okozza a legnagyobb károkat


A Stanford egyetem által közzétett tanulmány szerint a kaliforniai tűlevelű erdők egyötöde olyan élőhelyeken található, amelyek már túlságosan felmelegedtek – írta meg a greendex.hu.

A kutatók térképeket is készítettek, amelyeken látható, hogy a melegebb időjárás hol okozza a legnagyobb károkat. Ezek az eredmények segíthetnek a probléma hosszú távú kezelésében – írta meg a greendex.hu.

A Sierra Nevada tűlevelű fái, például a ponderosa fenyő, a cukorfenyő és a Douglas fenyő a Föld legmagasabb és legmasszívabb fái közé tartoznak, de a tanulmány becslései szerint mintegy 20 százalékuk nem tud megfelelően alkalmazkodni a megváltozott éghajlathoz, vagyis kiszárad, nem hoz termést, képtelenné válik a reprodukcióra.

A térképezésre azért van szükség, mert az erdészeti és tűzvédelmi szakembereknek tudniuk kell, hogy korlátozott erőforrásaikkal hol tudnak nagyobb hatást kifejteni, hogyan tudnak a legtöbbet segíteni a természetnek – mondta a tanulmány vezető szerzője, Avery Hill, aki a kutatás idején a Stanford Bölcsészettudományi és Tudományos Iskolájának biológia szakos végzős hallgatója volt.

Hill és szerzőtársai 90 évre visszamenőleg átfésülték a növényzetről szerzett adatokat. Azt tapasztalták, hogy a hőmérséklet folyamatosan emelkedett az alacsonyabb területeken, és ezért a fák a magasabb területek felé húzódtak. Csakhogy míg a fák ez alatt a kilencven év alatt mintegy 35 méterrel húzódtak magasabbra, a hőmérsékletnövekedés jócskán megelőzte őket: csaknem 180 méterrel magasabban ugyanakkora hőmérséklet volt, mint kilencven évvel korábban annyival lejjebb. Ezzel a fák képtelenek versenyezni. A prognózis a tudósok szerint az, hogy még ha a globális hőmérséklet-emelkedés jelentősen csökkenne is, a Sierra Nevada tűlevelű fáinak száma már nehezen tudna növekedésnek indulni.

A kutatók szerint a természetvédelmi és az erdőtüzek utáni erdőtelepítési erőfeszítéseknek is figyelembe kell venniük, hogyan biztosítható, hogy az erdők egyensúlyban legyenek a jövőbeli körülményekkel. Kell-e egy leégett erdőt a területen újonnan honos fajokkal újratelepíteni? A katasztrofális tüzek és a növényzet átalakulásának kockázatát csökkentendő, megelőző jelleggel kell-e égetni azokat az élőhelyeket, amelyek az előrejelzések szerint kikerülnek az egyensúlyból a terület éghajlatával? Ezekre és a hasonló kérdésekre adandó válaszokat segíti ez az új térképes módszer – olvasható a portálon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések