A természet ilyenkor már nem ontja a vitamindús gyümölcsöket, többek között ezért is olyan értékes finomság a naspolya.
A naspolya ízletes, izgalmas és méltatlanul elfeledett gyümölcs, ami akkor látja el az embert fontos tápanyagokkal, amikor a leginkább szüksége van rá, a késő őszi, téli időszakban.
A szedése általában október végén, illetve november első felében kezdődik meg, ám ekkor még nem élvezhető a finomság, decemberre érik meg igazán, ezért aztán olykor karácsonyi gyümölcsként is emlegetik.
A rózsafélék családjába tartozó naspolya (Mespilus) a múltban igen nagy népszerűségnek örvendett, a királyi udvarokban a legértékesebb csemegékhez sorolták a Közép-Ázsiából származó gyümölcsöt. Később egyre elterjedtebbé vált, majd szép lassan háttérbe szorult. Ideje újra felfedezni, hiszen nemcsak nagyon finom, hanem kifejezetten egészséges táplálék is!
A naspolyát október végén, november elején szüretelik, ekkor azonban még kemény, éretlen és ízetlen. Van, aki megvárja az első fagyokat, hogy attól puhuljon meg a fán a gyümölcs, ennek viszont gyakran az lesz a vége, hogy földön végzi a csemege.
Célszerűbb tehát leszedni, majd kivárni, amíg beérik. Ehhez sötét, jól szellőző, nedvességtől védett helyen kell szétteríteni, gyakran átforgatva. December környékére fogyaszthatóvá válik, ennek jele, hogy a gyümölcs érintésre puha, az illata kellemes, a belseje barnás, az állaga lekvárra hasonlít. Fontos, hogy a héj ne legyen penészes!
A naspolya fogyasztható önmagában, nyersen is, azonban süteményekben is megállja a helyét. Készülhet belőle a húsok mellé püré, szósz, illetve lekvár is, kifejezetten jól illenek hozzá a hagyományos karácsonyi fűszerek, a fahéj és a szegfűszeg. Megéri falatozni belőle, hiszen az őszi-téli időszakban jóval kevesebb gyümölcs áll rendelkezésre, ami támogatná a szervezetet.
A naspolya sejtvédő, antioxidáns hatású vegyületekben gazdag, jó forrása a C-, az A-, a B1- és a B2-vitaminnak, kalciumot, káliumot, vasat és magnéziumot is tartalmaz. Segíti az immunrendszer működését, a benne található rostok révén hozzájárulhat a vércukorszint stabilizálásához, az emésztés egészségének megőrzéséhez.
0 Megjegyzések