A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mikor kell meggyújtani az első adventi gyertyát 2022-ben? Ezért lila színű a hagyományos koszorúkon


Az első gyertyagyújtással megkezdődik az advent és a karácsonyi ünnepkör.

Az advent a várakozás és az elcsendesülés időszaka. Ilyenkor már mindenki érzi a karácsony közeledtét, az ünnep hangulata áthatja a mindennapokat.

A levegő hűvösebb, egyre korábban sötétedik, jólesik gyertyafénynél teát szürcsölni az otthon melegében. Az adventi koszorú is segíti a visszaszámlálást és a befelé fordulást. Idén november 27-én kell meggyújtani az első, hagyományosan lila színű gyertyát, ekkor veszi kezdetét a karácsonyi ünnepkor és a keresztény egyházi év.

Advent első vasárnapja a december 25-ét megelőző negyedik vasárnap, ami a Szent András apostol apjához, vagyis a november 30-ához legközelebb eső vasárnap is egyben. Az advent szó jelentése eljövetel, az adventus Domini, vagyis az Úr eljövetele kifejezésből származik. Az időszak legfontosabb szimbóluma az adventi koszorú, amely különböző megszívlelendő üzeneteket hordoz. Önmagában a gyertyagyújtás is szimbolikus jelentőségű: ahogy a karácsony előtti gyertyagyújtásokkal nő a világosság, úgy a szívekbe is fényesség költözik, hiszen közeledik a kis Jézus születésének napja.


Bár ma már a legkülönfélébb formájú, elrendezésű és színösszeállítású kozorúk léteznek, a hagyományos verziókban minden részletnek megvan a maga jelentése. A kör alakú alap például a hívők számára Isten soha el nem múló szeretetét jelképezi, az örökzöld ágak pedig, amelyekkel feldíszítik, az életre és a reményre utalnak.

A katolikusoknál az ágak között három lila és egy rózsaszín gyertya bújik meg, nem véletlenül, ezek ugyanis liturgikus színek, amelyek a katolikus egyház szertartásain, például a szentmiséken használt textíliákon bukkannak fel.

Az első gyertya, vagyis a hit gyertyája lila színű, ez az advent és a nagyböjt árnyalata, amely a bűnbánatra, a megbocsátásra és a szent fegyelemre figyelmeztet. A római katolikus hagyomány ehhez a gyertyához Ádám és Éva személyét rendeli, akiknek az Isten elsőként ígérte meg a megváltást.


A második gyertya a remény, a negyedik a szeretet gyertyája - ezek is lila színben tündökölnek a hagyományos koszorúkon. A harmadik, vagyis az örömvasárnapon a rózsaszín, örömet jelképező gyertya kerül sorra. Advent negyedik vasárnapján, aranyvasárnapon már minden gyertya ég a koszorún, de egyes családok egy ötödik, fehér gyertyát is felhelyeznek rá, ez a Krisztus-gyertya, amit karácsony előestéjén gyújtanak meg.

Az advent sokak számára nem könnyű, a készülődéssel együtt megsokasodnak a feladatok és a rövidülő nappalok is befolyásolhatják a hangulatot. A karácsonyt megelőző időszak belső utazás is, ilyenkor különösen fontos a befelé és a mások felé fordulás. A fényt növelő gyertyagyújtások is hozzájárulnak a lecsendesedéshez, a lelki út megtételéhez.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések