Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Le ne szedd a narancs fehér hártyáját! Így támogatja a szervezeted egészségét


A narancs fehér része tele van értékes tápanyagokkal, nem érdemes eltávolítani.

A gyümölcsfogyasztók két táborra oszthatók aszerint, hogy mennyire pucolják meg, vágják fel a finomságokat. A narancs esetében például többen még a vékony fehér hártyától is megszabadulnak.

A fehér részek valóban kicsit kesernyésebbek, mint maga a gyümölcshús, ugyanakkor nem éri meg aprólékosan leszedegetni, majd a kukába dobni őket, hiszen tele vannak a szervezet számára hasznos tápanyagokkal.

Az őszi-téli hónapokban, amikor kisebb a gyümölcsválaszték, a citrusfélék jócskán felértékelődnek. A narancs különösen fontos immuntámogató C-vitamin-forrás ilyenkor. Az viszont, hogy az elfogyasztásával mennyi hasznos tápanyagot juttat be az ember a szervezetébe, nagyban függ attól, hogy milyen mértékig pucolja meg. Vannak, akik megpróbálják teljesen eltávolítani a héj belső, fehér részét is, pedig ez a kicsit kesernyés alkotóelem kifejezetten értékes, érdemes lehet tehát vele együtt enni a gyümölcsöt.


Az egyes gerezdeket elválasztó hártya, valamint a gyümölcsöt borító belső, fehér héj rostokban gazdag, ha eltávolításra kerül, a gyümölcs rosttartalma mintegy 30 százalékkal csökken. Vízben oldható rost, pektin található benne, ami egyebek mellett az erek és a szív védelmében játszik fontos szerepet. Jó hatással van a szénhidrát- és a zsíranyagcserére is, csökkentheti a koleszterinszintet, segíthet a vércukorszint stabilizálásában, támogatja az emésztést.

A fehér rész gazdag vitaminokban, A- és B-vitaminokat tartalmaz, illetve megközelítőleg annyi C-vitamint, mint amennyit a gyümölcs húsa. Így aztán hozzájárul a bőr és a látás egészségének megőrzéséhez, valamint az immunrendszer hatékony működéséhez. Utóbbit a benne található erős antioxidáns hatású flavonoidok is támogatják. A flavonoidok védenek szabad gyökök sejtkárosító hatása ellen, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságúak. A citrus bioflavonoidok különösen értékesek a szív- és érrendszer számára, javíthatják az inzulinérzékenységet és a glükóztoleranciát is. 

Amennyiben tehát minél jobban ki szeretnéd használni a narancs áldásos egészségügyi hatásait, próbáld úgy megpucolni a gyümölcsöt, hogy minél több maradjon rajta a belső, fehér héjból, illetve hártyából is. Ilyenkor különösen jól jön a szervezetnek az extra támogatás!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések