A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

10 mozgásforma, aminek térdprotézis után is nyugodtan hódolhatunk: egyik ilyen mozgásforma az Alizetics torna


Legtöbb ízületünkhöz hasonlóan térdünk sem kivétel a korral járó kopás és elhasználódás alól.  

A krónikus térdfájdalomban szenvedők gyakori kezelése a térdprotézis műtét, mely belépőjegyünk lehet egy egészségesebb és aktívabb életmódhoz. De vajon meddig mehetünk el a térdprotézis műtétből való felépülés után? Alábbi cikkünkben megvizsgáljuk, milyen sportokat végezhetünk biztonságosan térdprotézissel is.

Hogyan juthatunk el a térdprotézisig?

Mikor térdfájdalmaink először elkezdődnek, a korai időszakban még tartós enyhülést hozhat egy jégpakolás és más otthoni gyógymódok, esetleg a fizioterápia, vagy egy pár kilogrammos fogyás. Ha azonban kezeletlenül hagyjuk, állapotunk romlik és térdfájdalmaink már egyre intenzívebbek és gyakoribbak lesznek. Mozgékonyságunk egyre korlátozottabbá válik, esetleg már duzzanatokat is érzünk térdünkben, idővel pedig elkerülhetetlenné válhat megbarátkozni a műtéti úton történő beavatkozás gondolatával.

Térdprotézisműtétre leginkább akkor van szükség, amikor már a mindennapos tevékenységek is komoly kihívást okoznak. Ha egy egyszerű bevásárlás vagy a reggeli öltözködés nehezünkre esik, le kell mondanunk szeretett sporttevékenységeinkről, ideje konzultálnunk a térdprotézis lehetőségéről.

Ne hagyjuk abba a mozgást!

A fizikai aktivitás tagadhatatlanul jótékony hatással van általános egészségünkre és jóllétünkre. A sportos aktivitással jobb szív- és érrendszeri egészségre, izomerőre, állóképességre, egyensúlyra, koordinációra és személyes elégedettségre számíthatunk. Nem mindegy azonban, hogy milyen tevékenységeket végzünk egy térdprotézisműtét után.

Mindenekelőtt: a műtétből való felépülés időbe telik, ezért ennek megfelelően állítsuk fel elvárásainkat. Ezután sem vethetjük bele magunkat felelőtlenül szinte bármilyen sportba, fontos megértenünk, mely mozgásformákkal teszünk jót, és melyeket kell kerülnünk. Lássunk néhány biztonságosan végezhető tevékenységet, melyeket térdprotézissel is bátran kipróbálhatunk!

10 mozgásforma, amit nem kell feladnunk térdprotézis után sem

Térdprotézisünkkel visszatérhetünk számos olyan tevékenységhez, melyek a műtét előtt túl fájdalmasnak és nehéznek bizonyultak. A felépülési időszak leteltével a sportolást is folytathatjuk, amennyiben körültekintően választunk a sportágak közül. A testmozgás lehetővé teszi, hogy megerősítsük térdizmainkat, és segít egészséges testsúlyunk megtartásában. Kezdetben minél alacsonyabb terhelésű gyakorlatokat válasszunk. Íme néhány példa!

Gyaloglás

A gyaloglás az egyik legjobb gyakorlat, amit térdünk erőnlétének erősítésére végezhetünk. Emellett jó módja a kalóriaégetésnek és szívünknek is jót tesz. Kezdjük kisebb lépésekkel és rövidebb sétákkal, majd haladhatunk a hosszabb távok felé.

Úszás

Az úszás nem testsúlyos tevékenység, így remek módja a testmozgásnak anélkül, hogy megterhelnénk műtött térdünket. Más típusú vízi gyakorlatok, például a vízi aerobic szintén jó választások. A szokásos tizenkét hetes felépüléssel ellentétben úszással már akár hat hét után is próbálkozhatunk.

Tánc

A társastánc és a gyengédebb táncfajták remek módjai a műtét utáni testmozgásnak, kiváló hatása van a lábizmok újraépítésében. Kerüljük a csavarodást és a hirtelen mozdulatokat, amelyek térdünket kibillenthetik az egyensúlyából. Kerülje továbbá a nagy terheléssel járó mozgásokat, például az ugrálást.

Kerékpározás

A kerékpározás tökéletes módja annak, hogy visszanyerjük térdeink erejét. Akár valódi kerékpárt, akár szobakerékpárt használunk, maradjunk sík felületen, és csak lassanként növeljük a távot.

Elliptikus gépek

Ezek a gépek kiváló edzést biztosíthatnak anélkül, hogy megterhelnénk térdünket. A kerékpározáshoz hasonlóan térdeink körkörös mozgást végeznek, ami azt jelenti, hogy ezzel az edzésmódszerrel akár hosszabb távokat is megtehetünk.

Alizetics

A kíméletes nyújtás nagyszerű módja annak, hogy elkerüljük térdeink megmerevedését, javítsuk rugalmasságunkat. Itt is kerüljük a csavaró mozdulatokat, és kulcsfontosságú, hogy térdünket csípőnkkel és bokánkkal egy vonalban tartsuk. Ha térdfájdalmat érzünk, módosítsuk a gyakorlatot, vagy iktassunk be egy kis szünetet.

Súlyemelés

Segít az erőfejlesztésben és a térdfájdalom csökkentésében, valamint csontjaink is erősebbek lesznek, ha ellenállásos edzést végzünk. Használjunk méreteinknek és erőnknek megfelelő súlyokat.

Golf

A golfpálya remek lehetőséget nyújt a gyaloglásra, valamint az alsó- és felsőtest különböző izmainak megmozgatására. Töltsünk megfelelő időt bemelegítéssel, kerüljük az olyan ruhák viselését, amelyek beleakadhatnak a talajba. Ügyeljünk arra, hogy jó egyensúlyt tartsuk fenn, amikor a labdát ütjük.

Páros tenisz

A páros tenisz kevesebb mozgást igényel, mint az egyéni, ezért jó módja a testmozgásnak anélkül, hogy megterhelnénk térdünket.

Evezés

Az evezés jó felsőtest- és szívedzést biztosít, miközben minimálisan terheli a térdet. Ügyeljünk arra, hogy a gépen úgy állítsuk be az ülést, hogy a térdek legalább 90 fokban behajlítva legyenek.

Bármelyik mozgásformát választjuk, fontos, hogy lassan haladjunk, és fokozatosan építsük fel edzésprogramunkat. Ha elsietjük, azzal komplikációk kockázatának tehetjük ki magunkat. Egyeztessünk orvosunkkal, mielőtt bármilyen tevékenységet elkezdenénk, ha bármilyen térdfájdalmat vagy kellemetlenséget érzünk, és hagyjunk időt a pihenésre is! Ezen szabályok betartásával és helyes sporttevékenység kiválasztásával magabiztosan élvezhetjük újra a mozgás örömét és előnyeit.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések