A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Havária-terv – ez történik egy igazi energiaválság esetén


A Havária-terv egy súlyosabb földgázellátási-válság esetén lép életbe. 

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Európában egyre több helyen vezetnek be korlátozó intézkedéseket. Németországban egyre több városban kapcsolják le az épületek díszkivilágítását és a köztéri szökőkutakat, a középületekben pedig többek között szüneteltetik a melegvíz használatot. Párizsban pedig rendőrök ellenőrzik a boltokat, és akár 150 eurós bírságot szabnak ki, ha nyitva hagyják az ajtót, amíg megy a klíma –  írta a napi.hu.

Magyarországon sajtóértesülések szerint, számos közintézménynél vizsgálják a téli időszakban a fatüzelésre való átállás és az ideiglenes bezárás lehetőségét is – tették hozzá.

Ha súlyosabb földgázellátási-válság alakul ki, idehaza is életbe léphet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által előkészített és az energiapolitikáért felelős miniszter által jóváhagyott Magyarország földgáz-ellátási Veszélyhelyzeti Terve, a Havária Terv – hívták fel a figyelmet a cikkben.

A Havária Terv célja, hogy ilyen esetben részletes eljárásrendet biztosítson, minimalizálja a földgázhiány okozta károkat, és a szolgáltatás leállásától megvédje a lakosságot

– ismertették.

A Havária Terv a válsághelyzet három szintjét határozza meg:

  • korai előrejelzési szint,
  • riasztási szint és
  • vészhelyzeti szint

Vészhelyzeti szint elrendelésére a kormány – pontosabban az energiapolitikáért felelős miniszter – jogosult olyan esetekben, amikor, a földgázellátás folyamatosságát piaci eszközökkel már nem lehet biztosítani, és ezért további, nem piaci alapú intézkedéseket kell hozni a védett felhasználók (lakosság, szociális intézmények, kórházak) ellátása biztosítása érdekében – részletezte a napi.hu.

A kormány rendeletben szabályozhatja továbbá:

  • a munkanapok és munkaszüneti napok, valamint az azokkal összefüggő munkavégzés rendjét,
  • az ügyfélforgalom előtt nyitva álló magánhelyiségek vagy közintézmények (különösen üzletek, ügyfélszolgálatok) nyitvatartási idejét,
  • az ügyfélforgalom előtt nyitva álló magánhelyiségek vagy közintézmények (különösen üzletek, ügyfélszolgálatok), továbbá irodaházak, valamint a költségvetési fenntartású intézmények legmagasabb felfűtési hőmérsékletét

– derült ki a cikkből.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések