A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A vádlott Varju László kapta az energia- és rezsiügyeket Dobrev árnyékkormányában


A DK-s politikus a párt megbízható, és sokat nyilatkozó figurája, de az eddigi legismertebb produkciója a köztévé székházában lezajlott pankrációja volt. 

A DK egyik legmegbízhatóbb, leggyakrabban megszólaló és a legtöbb politikai közhelyet elpuffogtató politikusa „felel” Dobrev Klára árnyékkormányában az energia- és rezsiügyekért. A 61 éves Varju László villamosipari technikusként végzett, azóta közgazdász diplomát szerzett, most doktori iskolába jár. Bányászként kezdett el dolgozni, 1989 óta a családi tulajdonú vállalatánál ügyvezető.

A politizálást ő is az MSZP-ben kezdte, a felesége révén máig nem tisztázott szerepe volt a

csillebérci úttörőtábor privatizálásában.

Volt a Pest megyei Közgyűlés tagja, majd 2002-től országgyűlési képviselő, a második Gyurcsány-kormányban a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkárának nevezték ki. A DK megalakulásakor csatlakozott a párthoz, jelenleg a parlament Törvényalkotási és Népjóléti Bizottság tagja.

Varju 2018 végéig csak a monoton hangon elmondott országgyűlési beszédeiről és a – szakmainak álcázott, ugyanakkor elsősorban lózungokat tartalmazó – nyilatkozatairól volt ismert.

Az év végén azonban több ellenzéki képviselő megrohamozta a köztévé székházát – be szerettek volna kerülni az élő adásba –, s ebben a műsorban a DK-s politikus volt az egyik főszereplő. Az ingatlan biztonsági őreivel lefolytatott, a banánköztársaságok viszonyaira hajazó dulakodása minden bizonnyal bekerül a politikatudományi tankönyvekbe. Kora ellenére jól küzdött, köszönhetően a bányászként és amatőr hosszútávfutóként megszerzett kondíciójának, de végül

győztek a létszámfölényben lévő egyenruhások.

A mérkőzésnek végül az lett az eredménye, hogy Varjú ellen vádat emelt az ügyészség súlyos testi sértés, illetve garázdaság, továbbá – ez nem a székházbalhéhoz kapcsolódik – választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt. Ez utóbbi ügy lényege, hogy az ügyészség szerint Varju 2018 februárjában, az országgyűlési választás előtt az egyik budapesti egyéni választókerület jelöltjeként egy független politikusnak – saját nyerési esélyei növelése érdekében – anyagi juttatást ígért, ha visszalép a javára. A bírósági eljárás 2021 eleje óta tart, a DK-s politikus ártatlannak vallja magát. Varju erről azt nyilatkozta a Blikknek, mindent megtesz, hogy az ügyészség által indítványozott 18 hónapos börtönbüntetést ne szabja ki rá a bíróság.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések