A palócleves annyira tartalmas, hogy második fogásra már tényleg csak valami könnyebbre vágyik az ember. Bográcsban is készülhet, főleg, ha nagy adagban főzöd.
A palóclevest eredetileg ürühúsból, vagyis fiatalon ivartalanított kosból készítették, mivel azonban ilyet ma nehéz beszerezni, bátran nekiállhatsz bárányból vagy sertésből is. A sokféle fűszer mellett kihagyhatatlan belőle a zöldbab is.
Hozzávalók
👉 50 dkg bárány- vagy sertéscomb
👉 25 dkg zöldbab
👉 15 dkg tejföl
👉 5 dkg kenyérszalonna
👉 4 gerezd fokhagyma
👉 2 babérlevél
👉 2 vöröshagyma
👉 2 nagy krumpli
👉 2 teáskanál pirospaprika
👉 1 nagy sárgarépa
👉 1 fehérrépa
👉 1 paradicsom
👉 1 paprika
👉 1 teáskanál őrölt kömény
👉 1 evőkanál liszt
👉 1 csokor kapor
👉 1 citrom leve
👉 só
👉 bors
Elkészítés:
A szalonnát kockázd fel, olvaszd ki a zsírját, a pörcöket szedd ki, a zsíron pedig párold üvegesre a hagymát és az apróra vágott fokhagymát. Ha már puhák, add hozzá a pirospaprikát, a felkockázott paprikát és a paradicsomot, szórd meg sóval, borssal, köménnyel, add hozzá a babérlevelet, forgasd jól össze, és rotyogtasd pár percig, amíg a paprika és a paradicsom összeesik. Közben a húst kockázd fel, és add a lecsós alaphoz. Főzd, amíg kifehéredik, közben gyakran keverd meg.
A répákat és a krumplit tisztítsd meg, szeleteld fel, és add a húshoz. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és lefedve, kis lángon kezdd el főzni. Nagyjából egy óra kell neki, amíg a zöldségek megpuhulnak, és az egész jól összefő. Az utolsó negyedórában keverd bele a zöldbabot is.
A habaráshoz a tejfölt vegyítsd el a liszttel, adj hozzá egy keveset a főzőléből is, keverd csomómentesre, majd kézi habverővel folyamatosan kevergetve csorgasd a leveshez, és főzd pár percig, amíg enyhén besűrűsödik. Az utolsó percekben facsard bele a citrom levét, és szórd meg friss kaporral.
Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
0 Megjegyzések