A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kiszivárgott az uniós orosz olajembargó néhány részlete


A Politico információi szerint már a jövő héten bemutathatja az Európai Bizottság a tagállami nagyköveteknek az orosz olajembargóról szóló tervet.

A terv bemutatása a Portfolio szerint „meglepően gyorsnak tűnik” annak tükrében, hogy először nyilvánosan csak április 5-én, a kőszén betiltásával kapcsolatos csomag bejelentésekor ismerték el, hogy már elkezdtek rajta dolgozni, ráadásul a legutóbbi időkig Németország és Magyarország vehemensen ellenezte az orosz olajembargót. Mindezek ellenére április 11-én három ország külügyminisztere is jelezte, hogy tényleg az asztalon van az orosz olaj elleni embargó is, igaz nem részletezték, hogy pontosan milyen keretekben gondolkodnak a tagállamok.

A friss brüsszeli összefoglaló lényeges része az, hogy több diplomata is hangsúlyozta: Magyarország ellenkezése az orosz olajembargóval szemben nem politikai hátterű, hanem egyszerűen gazdasági természetű, így éppen ez nyitja meg az utat arra, hogy végül valamilyen politikai kompromisszumot találjanak, ami mind a 27 tagállamnak elfogadható. A Politico három fontos irányt be is mutat, ami a kompromisszumos megállapodáshoz elvezethet:

- Az uniós olajembargó különbséget tenne az orosz kőolaj fajták, illetve olajszármazékok között.

- Abban is különbséget tenne a készülő csomag, hogy az olaj tartályhajón vagy csővezetéken érkezik-e az EU-ba.

- Lenne idő az alkalmazkodásra, illetve az átállásra, tehát egyáltalán nem azonnali embargóról lenne szó.

A lap megjegyzi, hogy az orosz kőolajimport teljes tiltása – főleg rövid távon – nem reális, és egyébként is inkább csak bizonyos kőolajfajtákra vonatkozna az embargó; sőt lehet, hogy

a vezetékes olajszállítást ki is vennék alóla 

amiatt, hogy a tengeri kikötő nélküli országok számára tényleg nincs egyelőre érdemi alternatíva, míg a tengerparti országok az orosz tankerek helyett más irányból is képesek lehetnek nyersolajhoz jutni.

A fenti mindhárom embargós irány lényeges engedmények felé nyithatja meg az utat akár Magyarország számára is.

A Portfolio cikkében hozzáteszi, éppen a fentiek miatt bizonyára nem véletlen az, hogy ma már más hangvételben beszélt Gulyás Gergely a Kormányinfón az orosz olajembargó elutasításáról, mint akárcsak kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Gulyás ugyanis többek között azt mondta – részben a tegnap esti nagy német bejelentésre, miszerint már év végére nullára csökkentik az orosz olajimportot –, hogy meg kell várni az asztalra kerülő konkrét javaslatokat és azt, hogy milyen irányból milyen szállítási mennyiségekre van lehetőség. Érzékeltette, hogy az orosz gáz kiváltására egyelőre semmilyen érdemi alternatíva nem mutatkozik magyar és német szempontból belátható időn belül, éppen ezért szerinte értelmetlen az orosz gázembargóról szóló vita. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések