A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Másoknál kevésbé tépázta meg a hazai költségvetést a vírus


Jóllehet ismét nyolcvan százalék fölé nőtt a magyar államadósság GDP-hez viszonyított értéke, ez az arány messze elmarad az unió kilencven százalék fölötti értékétől. A pénzügyi tárca szerint a magyar gazdaság a nehézségek ellenére is ellenállóbbnak bizonyult az uniós átlagnál.


A járvány idején meghozott gazdaságvédelmi intézkedések nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország államadósságának bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya 2020-ban mintegy 80,4 százalékponton teljesült – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap közzétett adatsorából. A költségvetés tavaly is maradéktalanul biztosította a járvány elleni védekezéshez és a gazdaságvédelemhez szükséges forrásokat. A KSH mai adatai szerint a meghozott intézkedések következtében a központi költségvetés hiánya 8,1 százalék lett 2020-ban. A Pénzügyminisztérium (PM) szerint mindezzel

👉 a magyar gazdaság ellenállóbbnak bizonyult az uniós átlagnál.


A PM a statisztikai hivatal ma reggel közzétett gyorsjelentésével kapcsolatban megjegyezte, hogy

👉 a magyar adósságmutató 2012 óta évről évre folyamatosan csökkent, 2019-ben 65,5 százalékpontra mérséklődött a 2010-es 80 százalék fölötti értékről.


Bár a koronavírus-járvány a magyar gazdaságot is súlyosan érintette,

👉 a jelenlegi 80,4 százalékos államadósság messze elmarad az Európai Unió előreláthatólag 90 százalék feletti átlagától.


Az államháztartási hiány tavaly a GDP 8,1 százalékát érte el, amely előreláthatólag megfelel az Európai Unió átlagának. A tárca hangsúlyozta, hogy a járványügyi- és gazdaságvédelmi intézkedések forrásait maradéktalanul biztosította a költségvetés, így

👉 az emberi életek védelmének és a gazdaságvédelemnek pénzügyi akadálya nem lehetett.


Mint írták, a tavalyi költségvetés lehetővé tette egyebek mellett az egészségügyi célú eszközbeszerzések és infrastrukturális fejlesztések finanszírozását, ahogy az egészségügyi dolgozók egyszeri, 500 ezer forintos juttatását is.

A múlt évben

👉 jelentős forrás jutott a családvédelmi akcióterv támogatására, a Modern városok program és a Magyar falu program beruházásaira is.


A koronavírus-járvány elleni védekezés és a gazdaság újraindítása kiemelt fontossággal bír, ezért a 2021-es költségvetés is maradéktalanul biztosítani fogja a szükséges forrásokat. A 2021-es költségvetési törvény szükséges módosítási javaslatát a kormány a tavaszi ülésszakban az Országgyűlés elé tárja – jelezte a pénzügyi tárca.

A KSH gyorsjelentése szerint a GDP 8,1 százalékára, 3870 milliárd forintra nőtt a kormányzati szektor 2020. évi hiánya. Az egyenleg az előző évhez viszonyítva 2882 milliárd forinttal, GDP-arányosan 6 százalékponttal lett rosszabb. Tavaly a kormányzati szektor bevétele 20 775 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 24 644 milliárd forinttal. A kiadások 2920 milliárd forinttal nőttek, amiből a kormányzati szektor egyéb kiadásai 2169 milliárd többletet jelentettek. Ez a növekmény elsősorban a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozott intézkedések következménye.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések