Hirdessen itt

Egyre több önkormányzati támogatás érkezik Demszky emberének az alapítványaihoz


Több mint tíz évet várt az ex-SZDSZ-es Győri Péter, hogy általa irányított alapítványokba újra önkormányzati közpénzek csordogáljanak. Karácsony Gergely főpolgármester Demszky Gáborhoz hasonlóan előzetes felmérés nélkül a Hálózat Alapítványra bízta a rezsitámogatások keretösszegének a szétosztását, Pikó András pedig hárommillió forintos támogatást fogadtatott el a képviselő-testülettel a Menhely Alapítványnak. Mi a közös a két alapítványban? Mindkettő kuratóriumának az elnöke Győri Péter, a Demszky-korszak meghatározó fővárosi alakja.


Lassan, apránként, de csordogál a közpénz Demszky Gábor volt főpolgármester egykori emberének az alapítványaihoz. Karácsony Gergely megválasztása után néhány nappal az ex-SZDSZ-es Győri Péter már ott ült a főpolgármester tárgyalóasztalánál, majd kevesebb mint egy év múlva már megérkezett az általa irányított Hálózat Alapítvány számlájára kétszázmillió forint, amelynek eddig csupán csekély részét fizették ki rezsitámogatás jogcímén.

👉 Hiába ígérte meg Karácsony Gergely a 2019-es önkormányzati választás kampányhajrájában, hogy az időseknek és a rászorulóknak évenként húszezer forintos fűtéstámogatást ad, bő egy év elteltével csak ezer család részesülhet havi kétezer forint rezsijóváírásban. Azt ugyanis csak a szociálisan rászoruló vagy fogyatékkal élő védendő személyek igényelhetik, és közülük is csak azok, akiknek nincsen közműtartozásuk.


Tavaly őszig mindössze 234 támogatási kérelem érkezett be a fővároshoz, és noha azóta ez a szám az ötszörösére emelkedett, még mindig csak 1053 háztartást érint. A Főpolgármesteri Hivatal lapunkat korábban úgy tájékoztatta, hogy a rezsitámogatásra előirányzott összeget, azaz kétszázmillió forintot tavaly nyáron utalták át a volt SZDSZ-es fővárosi képviselő, Győri Péter által jegyzett Hálózat Alapítványnak.

A beérkezett kérelmek alapján az első kifizetések szeptemberben történtek meg. A kétszázmillió forintos keretből a fel nem használt jókora összeg a további kiutalásig az alapítvány számláján van és neki kamatozik. A rezsitámogatás eme gyakorlatát Demszky Gábor vezette be, Tarlós István korábbi főpolgármester a megválasztása után azonban azonnal szerződést bontott az SZDSZ-es érdekeltségű alapítvánnyal.

Józsefváros hárommillió forintot fizetett ki

Nem Karácsony Gergely az egyetlen balliberális városvezető, aki támogatja Győri alapítványainak egyikét. Pikó András józsefvárosi balliberális polgármester tavaly előterjesztett egy olyan javaslatot, amely az utcai szociális munka erősítésére a Menhely Alapítványnak nyújt támogatást hárommillió forint értékben. Ezt a polgármester el is ismerte a közösségi oldalán. Arról már nem tett említést, hogy miért kell egy olyan szervezetet támogatni, amely bőséges állami forrást kap az alapszolgáltatásainak az ellátására. Továbbá a Hajléktalanokért Közalapítvány pályázatok útján nyújt kiegészítő segítséget, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) a támogatásával a Hajléktalanokért Közalapítvány (HKA) csaknem 134,5 millió forint összegben hirdet pályázatot a hajléktalan személyek ellátását biztosító intézményeknek. Az Emmi közleménye hangsúlyozta: a magyar kormány növelte a hajléktalanellátás finanszírozását, az elmúlt évek során évi kilencmilliárd forintot költött rá, s ez az összeg 2019-ben minden eddiginél magasabbra, évi 12 milliárd forintra emelkedett. Jelenleg Magyarországon a hajléktalanellátást biztosító szervezetek és az érintett hatóságok együttes munkájának köszönhetően jó minőségű szolgáltatást nyújt az ellátórendszer.

👉 A fentiek értelmében nem volt égető szüksége a Menhely Alapítványnak a hárommillió forintos juttatásra. Összehasonlításképpen a civil pályázaton induló egyesületeknek átlagosan csupán kétszázezer forint körüli összegeket ítélt meg a Pikó vezette képviselő-testület, de volt olyan egyesület, amelyik semmit sem kapott.


A megoldás kulcsa Győri Péter személy lehet, ugyanis az alapítvány elnöke még 2018 nyarán a kormánypárti Sára Botond ellen indult az időközi józsefvárosi polgármester-választáson, a sajtófőnöke pedig Pikó András volt. A hárommilliós támogatás összege azért is kirívó, mert Pikó rendre azt kommunikálja, hogy az önkormányzatnak nincs pénze, ezért olyan szolgáltatást szüntettek meg, mint az ingyenes wifipontok. Bár az is érdekes, hogy a korábban 24 milliárd forintból gazdálkodó előző városvezetés számos jóléti intézkedést és támogatási lehetőséget vezetett be, Pikónak a 28 milliárd forintos költségvetésből azonban csak a kultúra, a társasházi támogatások és a lakossági kényelmi szolgáltatások leépítését sikerült megvalósítania.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések