A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

„Ha otthon maradtam volna, ez talán sosem derül ki” – Karikó Katalin őszintén mesélt az életéről


Karikó Katalin az Európai Parlament szerdai online sajtószemináriumán beszélt tudományról, karrierről és az életünket hatalmas mértékben meghatározó koronavírusról.

A nőnapra szervezett eseményen részt vett többek között Evelyn Regner, az EP nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának elnöke is. Elmondta, a koronavírus-járvány okozta válság tulajdonképpen egy női válság: az ápolók, az orvosok és a tanárok megnövekedett terhei miatt minden eddiginél több munkát végeztek a nők ebben az időszakban.

A Pfizer/BioNTech-vakcina szabadalmát kidolgozó Karikó Katalin a családjára is kitért az online eseményen. Mint mondta, a szüleinek nem volt érettségije, de a gyermekük továbbtanulását fontosnak tartották.

„Egyszerű családunk volt, egyszerű házban éltünk, nem volt se folyóvíz, se tévé nálunk. De az nagyon fontos volt, hogy jó tanáraink voltak: tanítottak nekünk a kristályokról, a kémiáról, és tulajdonképpen ez vonzott engem is a tudományos pályára” – idézte Karikó szavait a Telex.

Mint mondja, már az egyik első projektjében is az RNS-kutatással foglalkozott, de mivel itthon nem tudott tovább haladni, 1985-ben elhagyta az országot. Bár szeretett Magyarországon élni, környezetváltozásra volt szüksége ahhoz, hogy magasabbra jusson. Hozzátette: nem volt egyszerű az életét áttenni Amerikába.

„Ahogy ez a mesékben szokott lenni: el kell menni világgá, ki kell próbálni, meddig juthat az ember, mi van bennünk? Ha otthon maradtam volna, ez talán sosem derül ki” – mondta.

Élt Nyugat-Európa nagyvárosaiban, majd 1989-től a Pennsylvaniai Egyetemen dolgozott. Akkoriban kakukktojásként kutatta az RNS-t, sokáig viszont nem sikerült folytatnia a projektet, így 2013-ban az egyetem nem is újította meg az állását.

„Hogy őszinte legyek, azt éreztem, legalább annyi nő akarta megkeseríteni az életemet, mint ahány férfi” – tette hozzá.

A koronavírus kapcsán elmondta, az igazi hősök a tanárok, a bevándorlók és az egészségügyi dolgozók, akik kockára teszik az életüket is. Karikó bizakodó, szerinte az oltásoknak köszönhetően Egyesült Államokban a nyár végére, ősz elejére visszatérhet a normális élet, ám azt egyelőre nem tudni, a vakcina mennyi ideig ad védettséget.

A beszélgetés egyik témája az volt, hol is tart a nemek közötti egyenlőség a résztvevők környezetében. A magyar kutató elmondta, a BioNTechnél egészen kiegyensúlyozott a nemek aránya. Tudomása szerint a cégnél több nő van vezető pozícióban, mint férfi. Mivel a nők gyakran más szemszögből látják a dolgokat, fontosnak tartja, hogy férfiak és nők együtt dolgozzanak a tudományban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések