A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A skótok tényleg spórolósak? Innen ered az előítélet


Ennyi valóságalapja van a skótok kicsinyességének.


- Honnan tudta, hogy mindkét skót teljesen részeg? - kérdezi a bíró a rendőrfelügyelőt.

- Egyszerű, uram. Jack ötfontos bankjegyeket szórt szét, McPershon pedig felszedte őket, és visszaadta neki.

A skótok fukarak, szűkmarkúak - hazánkban az emberek többségének valószínűleg ez ugrik be elsőként Anglia északi szomszédjáról. Hogy mekkora igazságtartalma van napjainkban ennek az előítéletnek, abba már ritkán gondolunk bele.

A skótok tényleg spórolósak?

Skócia a XIX. századig az Egyesült Királyság legszegényebb nemzete volt. A skót parlament 1579-ben fogadta el a szegénységről szóló törvényt, melynek értelmében az egyházközségek döntöttek arról, hogy kik azok az emberek, akik önhibájukon kívül élnek szűkös anyagi körülmények között, és kik tehetnek arról, hogy rossz gazdasági helyzetbe kerültek.

A skótok jelentős hányadának sorsa akkoriban azokon az élelmiszersegélyeken múlott, melyeket az egyházi hivatalok osztottak szét. A skót presbiteriánus egyház pedig azokat a családokat támogatta szívesebben, akik életvitelét puritánabbnak, takarékosabbnak vélte. A XVI-XVIII. században a presbiteriánus egyház megerősödésével egy alapvetően beosztó, spórolós életmód lett az elvárt viselkedés Skóciában.

Így terjedt el hazánkban

Nagy-Britanniában napjainkra szinte teljesen megszűnt ez a skótokkal szembeni előítélet, mely a XVI-XVIII. században még - joggal - elterjedt vélekedés volt a szigetországban. Hazánkba vélhetően az a több ezer magyar teológushallgató hozta el a skótok fukarságának, takarékosságának hírét, akik a XVI-XVIII. században - akár több  éven át - nyugati protestáns egyetemeken tanultak. És az előítélet azóta is makacsul tartja magát.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések