Nem csak a nemi vágy csökkenésére hat az inzulinrezisztencia: több problémát is okozhat


Az inzulinrezisztencia összezavarhatja a hormonok termelődését, és a libidót is csökkenti.


Ha a glükóz megfelelő hasznosulásához szükséges inzulin hatása csökken, a cukor a vérben marad, így a vércukorszint megemelkedik. Az inzulinrezisztencia az élet minden területére kihat, a nemi hormonok termelődését is megzavarja.

Az inzulinrezisztencia szorosan összekapcsolódik más hormonok termelődésével, az egyensúly felborulása változó tüneteket produkálhat, akár a szabálytalan menstruációs ciklus, a bőrtünetek és a nemi vágyban fellépő zavarok is jelezhetik a problémát.

Inzulinrezisztencia és magas tesztoszteronszint

Az IR a tesztoszteronszintet is jelentősen csökkenti egy, a Clinical Endocrinology című szaklapban közölt tanulmány szerint. A kutatás során 74 különböző életkorú férfit teszteltek, eredményeik egyöntetűen mutatták a kapcsolatot a két hormon termelődése között.

A hormonszint felborulása lerontja a libidót, emellett csökkenti az izomtömeget, növeli a testzsírt, és a memóriafunkciókat is akadályozza, és ez nemcsak a férfiakat, de a nőket is érinti.

Leptinrezisztenciát okoz

A túl sok cukor fogyasztása és az inzulin hatásának csökkenése hozzájárul a leptinrezisztenciához is, amely többek között az étvágy kontrollálásáért felelős. A zsírsejtek leptintermelése ugyan folytatódik, ám az agyhoz nem ér el megfelelőképpen az üzenet. A probléma ugyancsak hatással van a libidóra is.

A magas leptinszinttel rendelkezők a Clinical Endocrinology lapban publikált tanulmány szerint gyakran magasabb testtömegindexszel és alacsonyabb tesztoszteronszinttel rendelkeztek.

A növekedési hormont is zavarja

Az inzulinrezisztencia a növekedési hormon - GH - termelődését is megzavarja. Ezt a hormont az emberi szervezet leginkább a mély alvás közben termeli, az agyalapi mirigy által kiválasztott hormon elősegíti a növekedést, növeli az izomtömeget, és a nemi vágy fenntartásában is szerepe van.

Az inzulinrezisztencia a kutatások szerint rontja a GH termelődését is, a zavar pedig hasi elhízáshoz, alacsony libidóhoz, csökkent izomtömeghez vezethet.

Fáradttá tesz a túl sok cukor

A túl sok cukor és az egyszerű szénhidrátok megnövekedett fogyasztása rövid úton vezet a vércukorszint hirtelen növekedéséhez, majd az inzulinrezisztenciához. A zavar hamar a vércukorszint újbóli leeséséhez és éhséghez, valamint erős fáradtságérzethez vezet.

A Neuron című folyóirat egy tanulmánya szerint a túlzott cukorfogyasztás ugyanis csökkenti az orexin nevű neuronok aktivitását, amely fáradtságot, álmosságot okoz - ellenben a táplálékkal bevitt fehérje növeli az idegsejtek teljesítményét, így az éberséget is fokozza.

Stresszesebbé tesz a magas inzulinszint

Az inzulinrezisztencia és a vércukorszint egyensúlyának zavara bizonyítottan összefügg a hétköznapi nyelven stresszhormonként is emlegetett kortizol szintjének emelkedésével, így hozzájárul a hangulati ingadozáshoz és a szorongáshoz. A két hormon emelkedett szintje így az izomtömeg csökkenéséhez és a zsír elraktározásához is vezet.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések