A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mi történik a testeddel, ha gyorskaját eszel? Íme, a rövid és hosszú távú következményei

Sokan tudják, hogy nem egészségesek, mégis nehéz nekik ellenállni.

A felgyorsult világban nincs mindig idő otthon főzni, de néha még enni sem: sokan kutyafuttában kapnak be valamit a nap folyamán. Ilyenkor kézenfekvőnek tűnhet valamelyik gyorsétterem meglátogatása. Ezek kínálata a mai napig nagy népszerűségnek örvend, de vajon milyen rövid és hosszú távú hatásai vannak, ha rendszeresen fogyasztják őket?

Bár a gyorsétteremláncok elérhetővé teszik az ételek tápértéktartalmát, amelyek alapján megállapítható, melyek az kevésbé károsnak mondható fogások. Alapjáraton azonban sokan tudják, hogy ezek a finomságok nem éppen egészségesek, mégsem tudnak ellenállni nekik. A Health Promotion Perspectives folyóiratban megjelent tanulmány szerint a gyorsételek alacsony rosttartalommal, valamint magas só- és cukortartalommal, továbbá telített, transzzsírokkal bírnak, amelyeknek nagy mennyiségű fogyasztása összefügg a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatával.


A gyorskaja fogyasztásának rövid távú következményei

A Medical News Today számolt be a gyorsételek fogyasztásának rövid és hosszú távú következményeiről, hogy miként befolyásolják az egészséget.

A tanulmányok eredményei bizonyították, hogy a magas szénhidráttartalmú ételek és a finomított cukrok fogyasztása után megnő a szénhidrátéhség. Emiatt a következő étkezéskor sokkal éhesebbnek érzi majd magát az ember, ezáltal több kalóriát fog fogyasztani, mint amire a szervezetnek napi szinten szüksége van, ez pedig hosszú távon elhízáshoz vezet.

A magas szénhidráttartalmú ételek növelik a koleszterinszintet, valamint a test inzulinszükségletét is, ami miatt éhesebb lesz az ember. Amikor a szervezet lebontja az ilyen ételeket, a szénhidrátok glükóz formájában szabadulnak fel a véráramban, ennek eredményeként megemelkedik a vércukorszint.

A folyóirat szerint a túlzott sóbevitel hatást gyakorol az erek működésére: a magas nátriumtartalom megnöveli a szervezetben levő víz és vér mennyiségét, ami a véredény falaihoz tolódik, ez pedig magas vérnyomás kialakulásához vezethet.

Nem utolsósorban pedig a gyorskaják elfogyasztása nem igényel sok rágást, könnyű lenyelni a falatokat, ez pedig aktiválja az agy jutalomközpontját, és függőség is kialakulhat.

A hosszú távú következmények

A bonni Rheinische Friedrich Wilhelms Egyetemen egereken végzett kísérletek megállapították, hogy a rágcsálók immunrendszere nagyon agresszívan reagál a magas zsírokkal, cukorral, sótartalommal és alacsony rost, valamint ásványianyag-tartalommal rendelkező gyorsételekre.

Az állatokon végzett kísérletek bizonyítják, hogy a testükben rövid időn belül különböző gyulladásos folyamatok mentek végbe az egészségtelen ételek fogyasztásával. Miután egészséges ételekkel etették őket, a megbetegedések idővel visszahúzódtak, immunrendszerük állapota ugyanakkor lassan normalizálódott.


Az ételek szénhidráttartama a vércukorérték meghatározása és annak változása szempontjából is fontos. Egy átlagos hamburger szénhidráttartalma 24,57 gramm, kalóriatartalma nagyjából 300 kcal. Mivel a hamburger glikémiás indexe 85, azaz magas, ezáltal könnyen megemelheti a vércukorszintet. Gyakori fogyasztásakor a tartósan magas vércukorszint káros a szervezet számra, ez pedig a későbbiekben inzulinrezisztenciát, 2-es típusú diabéteszt, valamint különböző szív- és érrendszeri problémákat okozhat.

Az Appetite folyóiratban megjelent tanulmány szerint az ilyen ételek fogyasztása elősegíti a memória romlását, valamint növeli az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kockázatát. A gyermekkorban fogyasztott gyorskaják pedig olyan betegségekkel hozhatók összefüggésbe, mint az ekcéma vagy az asztma.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések