A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egyre olcsóbban megy külföldre a hazai bor

Különféleképpen változott az eltérő eredetvédelmi kategóriákba tartozó borok belföldi értékesítési ára, valamint az exportárak mozgása is elvált a belpiaciakétól – derül ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet által publikált adatokból. 

Ezek szerint például a belföldön termelt és belföldön értékesített, földrajzi jelzés nélküli (FN), és az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott (OFJ) borok eladási ára az idei első hét hónapban 9 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A feldolgozói értékesítés terén már színesebb a kép: az OFJ fehérborok feldolgozói értékesítési ára 3 százalékkal, hektoliterenként 18,5 ezer forintra emelkedett, míg a vörösborok és rozék közül az FN borok hektónkénti feldolgozói ára 2,5 százalékkal, 19,9 ezer forintra csökkent, miközben az OFJ borok ára 9 százalékkal, 26,6 ezer forintra emelkedett. A földrajzi jelzés nélküli és az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok exportára viszont csaknem 6 százalékkal csökkent 2020 első hét hónapjában az egy évvel korábbihoz képest.

Ezen belül az OFJ fehérborok 11 százalékkal alacsonyabb áron keltek el, és az ebbe a kategóriába tartozó vörösboroknál és rozéknál is drasztikus, 15 százalékos a visszaesés, ami hektoliterenként mindössze 20,3 ezer (literenként 203) forintos árat jelent.

Az oltalom alatt álló, eredet­megjelöléssel ellátott (OEM) borok közül a tokaji fehérborok belföldi értékesítési átlagára 7 százalékkal, hektoliterenként 87,7 ezer forintra emelkedett január és július között, míg ugyanebben a kategóriában a vörösborok és rozék közül az egriek értékesítési átlagára 3 százalékkal 44,9 ezer forintra, a villányi boroké pedig 17 százalékkal 73,1 ezer forintra nőtt az év első hat hónapjában.

Az eredetvédelmileg – és minőségileg – ezeknél erősebb kategóriának számító oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott (OEM) borok közül a tokaji fehérborok értékesítési átlagára csaknem 2 százalékkal, hektoliterenként 58,8 ezer forintra emelkedett január és június között, míg az egri vörös és rozé OEM borok első félévi átlagára 9 százalékkal, 50,1 ezer forintra ugrott ugyanebben az időszakban.

Rövidítések mögött

Az OEM kizárólag a lehatárolt földrajzi területen termett és feldolgozott szőlőből készülhet. OFJ az a bor, amelynek hírneve az adott földrajzi eredethez kapcsolható. A borok legalább 85 százaléka a földrajzi területen termett, ott feldolgozott szőlőből készül. FN borászati termék az ország bármelyik termőhelyi kataszterbe sorolt ültetvényén, tetszőleges hozam mellett termett szőlőből készíthető.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések