A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tudja, mik a jelei a demenciának? Most eláruljuk!

Az Alzheimer-kór és más demenciák korai felismerése jelentősen jobb lehetőséget biztosít a tünetek kordában tartása szempontjából, mint ha későbbi stádiumában diagnosztizálják.

Ezért ha az alábbi jeleket észleljük idős hozzátartozónkon, mindenképpen érdemes beszélni a háziorvossal:

► A járás megváltozása: az agyban lejátszódó változások nyomán a beteg egyensúlya és koordinációja is romolhat, lépései megrövidülhetnek.

► A motoros készségek romlása: a régebben automatikus mozdulatok problémássá válnak, például nehezebben megy az ing begombolása, vagy a kézírás változik meg.

► Időben és térben való tájékozódás problémái: az is figyelemre méltó változás, ha a világéletében pontos ismerősünk egyre többször késik el a találkozókról.

► Megismételt kérdések: figyeljünk a zavarodottság jeleire! Ha a rokonunk ugyanazt a kérdést ismétli újra és újra, esetleg nehezen találja a szavakat, azt ki kell vizsgáltatni.

► Rossz személyes higiénia: ha valaki egész nap pizsamában van, napokig nem tisztálkodik vagy nem cseréli le ruháit, netán hirtelen elmarad a fodrásztól, az mind intő jel lehet.

► Tönkrement tárgyak: az elhanyagolt vagy megrongálódott személyes tulajdon is arra utalhat, hogy szerettünknek nehezebben mennek a napi teendők.

► Elmagányosodás: ha elmaradozik a barátaitól, egyre kevesebb érdeklődést mutat a társas tevékenységek iránt, az problémát jelezhet.

► Nehezebben megy a főzés: ha valaki, aki régebben jól tudott főzni, hirtelen a kisebb konyhai feladatokban is nehézségekbe ütközik, az aggodalomra adhat okot.

► Furcsaság: az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak az az érzésünk, hogy valami nagyon megváltozott.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések