Hirdessen itt

Megállt a fogyás, pedig mindent betartasz? Így jelzi a szervezet, ha betegség áll a háttérben

A fogyókúrát különböző betegségek is akadályozhatják, amiknek a kulcsa épp az étrendváltásban rejlik.

Sajnos vannak olyan betegségek, amik természetükből adódóan gátolják a fogyást, gyakran épp a zsír raktározására ösztönzik a szervezetet.

Mivel sokszor hétköznapi tünetekkel jelentkeznek, melyek közé az elhízás vagy a lassú fogyás is tartozhat, nehéz észrevenni őket. Ám ha huzamosabb ideig nem sikerül megszabadulni a felesleges kilóktól, érdemes utánajárni az okoknak - elképzelhető, hogy valamilyen hormonális probléma áll a háttérben.

Egyesek olyan gyorsan használják fel a kalóriákat, hogy viszonylag sokat ehetnek büntetlenül, míg mások szervezetének a működéséhez elegendő kevesebb is. Utóbbi csoportba tartozók éppen ezért hízékonyabbak, mivel a fel nem használt energiát elraktározzák, zsírpárnák formájában. Ezek szerencsére legtöbbször mozgással és egészséges étrenddel eltüntethetőek, azonban vannak olyan esetek, amikor a lassú fogyás mögött betegség húzódik meg.

Ehhez előbb alapos önmonitorozás szükséges, egy hónapig, étkezési és edzésnaplóval, kalóriaszámolással, az italokat is feltüntetve, hogy kiderüljön, valóban mindent betart-e az ember. Megvan-e a fogyáshoz szükséges kalóriadeficit, nincs-e nassolás, alkoholfogyasztás, ami elfelejtődött, elegendő-e a mozgás. Ha úgy találod, hogy igen, mindent megtettél, akkor konzultálj szakorvossal, aki kivizsgál. A nehéz fogyás hátterében a következő betegségek állhatnak.

➤ PCOS, azaz policisztás ovárium szindróma következtében felborul a hormonháztartás, a férfihormonok aránya megnő, ami hastájéki hízást okozhat. Tünete még a hajhullás, a pattanásos bőr és a szőrösödés. A fogyás érdekében akár férfihormon-blokkoló gyógyszerezésre is szükség lehet.

 Pajzsmirigy-alulműködés esetén szintén nehéz fogyni, mivel a betegség lassítja az anyagcserét. A betegség főbb tünetei még a fáradtság, gyakori székrekedés és a koncentrációs nehézségek.

 Inzulinrezisztencia gyakran PCOS mellett, vagy hatására jelentkezik, következményeként metabolikus szindróma alakulhat ki, ami hastájéki hízáshoz vezet. Látványos tünetei közé tartoznak az állandó szomjúság- és éhségérzet, illetve a menstruációs zavarok.

 Cushing-szindróma alatt a mellékvesék túltermelik kortizol hormont, ami zsírraktározásra ösztönzi a testet. Ennek hatására zsírpúpok jelenhetnek meg, leggyakrabban nyak hátsó és a hát felső részén, toka és hasi elhízás jellemzi.

 A depresszió alatt nem múló levertség vagy érdektelenség érzete uralkodik az emberen. Eltérő válaszreakciókat vált ki, egyesek teljesen elveszítik étvágyukat, míg mások az evést hangulatjavításra használják, ami kóros elhízáshoz is vezethet.

 A változókor ugyan nem betegség, hanem állapot, amit a hormonháztartás változásai idéznek elő. Az ösztrogén szintjének csökkenése elhízáshoz vezet, amit ebben az időszakban sokan tapasztalnak, látványos tünetei a hőhullámok és a hangulatingadozások.

 A krónikus stressz is akadályozza a fogyást, ha valaki gyakran szorong, a test válaszreakcióként kortizolt kezd termelni, ami a zsírraktározásért felelős. Gyakori fejfájás, álmatlanság is jelezheti, de szenvedélybetegség is kialakulhat.

 A már kezelés alatt álló betegségek gyógyszerei is lassíthatják a fogyást. Ilyen a 2-es típusú diabétesz sulfonylureas hatóanyagú gyógyszere, a szívbetegségre felírt béta-blokkoló, az antidepresszánsok nagy része, a fogamzásgátló tabletta és a szteroidtartalmú készítmények.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések