A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy asszisztens nyúlta le az Operából a könyvkincseket

Öt év után Londonból kerültek haza az Operából ellopott, milliós értékű könyvek. A közel 40 millió forint értékű könyvekre egy angol antikváriumban találtak rá, miután az üzlet tulajdonosa felfigyelt az azokban található pecsétekre.

– Az elmúlt években kalandos utat jártak be a könyvek. 2015-ben lopták el őket az Opera levéltárából, majd néhány évvel később egy londoni antikváriumban kerültek elő. Az üzlet tulajdonosa felvette a kapcsolatot a londoni rendőrséggel, az pedig a hivatalos magyar szervekkel, a Nemzeti Nyomozó Irodával és a Fővárosi Főügyészséggel. Ezt követően a Külügyminisztérium segítségével kerültek haza az értékes darabok, nem sokkal a határok lezárása előtt. A ritkaságok rövidesen visszakerülhetnek az eredeti helyükre, az Opera levéltárába – jelentette be Facebook-oldalán Menczer Tamás külügyi államtitkár a könyv napja alkalmából.

A könyvek között olyan ritkaságok is akadnak, mint az Effigies Ducum et Regum Hungariae Magyar királyok és hercegek képmásai című latin nyelvű kiadvány 1687-ből, a Les peuples de la Russie – az orosz népek leírását tartalmazó könyv 1812-ből, valamint az Erb-Huldigung, azaz a Hódolat Mária Teréziának című alkotás 1740-ből. A műveket az Opera belső használatára fentartott könyvtárából csenték el, sőt, már azt is tudni lehet, ki volt a tolvaj.

– 2015-ben az egyik korábbi produkció külföldi tervezőjének asszisztense annyira soknak találta a munkáját, hogy hétvégenként is bent maradt, mert egyedül, nyugalomban akart dolgozni a szcenikai irodán. Buzgalmának eredménye nemcsak egy gyönyörű előadás lett, hanem néhány, ragyogó szakértelemmel kiválasztott kötet eltűnése is. Arról azonban egyelőre nincs tudomásunk, hogy a könyvek miként jutottak el az említett üzletbe – mondta Oláh András, az Opera kommunikációs projektvezetője.

A szakember elmondása szerint egyelőre nem tudják, hogy a könyvek restaurálásra szorulnak-e, mert azok a Külügyminisztériumból még nem érkeztek meg hozzájuk.

Ötszáz éves a legdrágább

A világ legdrágább könyve Leonardo da Vinci Leicester kódexe, amit 1994-ben Bill Gates, a Microsoft alapítója 30 millió 802 ezer 500 dollárért (mai árfolyamon 9 882 674 200 forint) vásárolt meg. Ez a reneszánsz polihisztor 500 éves, 72 oldalas jegyzetfüzete, amelybe tudományos megfigyeléseit jegyezte le.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések