Hirdessen itt

Az Isztriai Régészeti Múzeumot látogatták legtöbben tavaly Horvátországban

Meghaladta az 5,2 millió főt tavaly a horvát múzeumok látogatóinak a száma, a legtöbb érdeklődőt, 575 ezer 294 főt az Isztriai Régészeti Múzeum vonzotta - közölte honlapján a horvát Múzeum Dokumentációs Központ (MDC).

A felmérésben a 160 horvát magán és állami fenntartású múzeum közül 134 szerepelt, és bevontak továbbá 12 olyan múzeumot is, amely része a horvát Múzeumok, Galériák és Gyűjtemények Nyilvántartásának.

Az 5,2 millió látogató 29,6 százaléka állami fenntartású, míg 70,4 százaléka más alapítású múzeumokat látogatott meg. A látogatók száma ugyanakkor valamivel több mint 200 ezer fővel csökkent 2018-hoz képest.

Az Isztriai Régészeti Múzeum után a legtöbben a Split Városi Múzeumot látogatták meg, 389 ezren, ezt követte a zágrábi Klovicevi Dvori Galéria 353 ezer, a Dubrovnik Múzeum 234 ezer és a Horvát Zagorje Múzeum 265 ezer látogatóval.

Maja Kocijan, a MDC igazgatója által jegyzett felmérés szerint a legtöbb látogatót Horvátországban az ősi műemlékeket bemutató hagyományos múzeumok vonzzák.

A legnagyobb növekedést az állandó kiállítások jegyezték: 2018 óta ezekben az intézményekben 200 ezerrel nőtt a látogatók száma, ebből 160 ezer volt külföldi vendég. A legnagyobb visszaesést az ideiglenes tárlatok jegyezték, ez 1,1 millió főről 752 ezerre csökkent egy év alatt.

Komolyabb aggodalomra ad okot az oktatási célú tárlatok látogatottságának csökkenése, amely 2016 óta 51,5 százalékkal esett vissza - hangsúlyozta Kocijan. Hozzátette továbbá, hogy egyre kevesebb gyerek és a fiatal látogatja a múzeumokat.

Csökkent továbbá a Múzeumok éjszakája és a Nemzetközi Múzeumi Nap nevezetű kulturális programok látogatottsága is 2019-ben.

"A látogatói statisztika tükrözi a hozzáállásunkat azok felé, akikért dolgozunk, ugyanakkor egyértelmű alap ahhoz, hogy az intézmények átgondolják a prioritásaikat, valamint erős alap ahhoz is, hogy tárgyaljunk az alapítókkal" - húzta alá az MDC alapítója.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések