A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A veronai busztragédia áldozatának édesanyja: Botond még élhetne, ha nem hanyag a vizsgálat

Ma három éve, hogy a Verona melletti autópályán a franciaországi síelésből hazatartó iskolásokat szállító magyar autóbusz egy felüljáró pillérjének ütközve kigyulladt.

Tizenheten haltak meg a balesetben. Az ügyben pénteken Veronában, a bíróságon folytatódik a tárgyalás, ahová többek között idézést kapott a magyar buszsofőr, a békéscsabai V. János is. Azzal vádolják, hogy ő vezette az autóbuszt, de elaludt a volán mögött, ezért ütközött a pillérnek. Ma délután a tragikus sorsú gyerekek és kísérőjének hozzátartozói, barátai, osztálytársai közösen emlékeznek és gyászolnak a Budapest Emlékkőnél.

– Ez a baleset elkerülhető lett volna, a gyerekeink ma is élnének, ha az ügyben érintett felelősök becsülettel végzik a munkájukat – mondta szomorúan Sipos Szilvia, aki a kisfiát, Botondot veszítette el a balesetben.

V. János buszsofőrnek a sítáborba indulás előtt egy nappal hosszabbították meg a jogosítványában az orvosi engedélyét. Előtte kórházi, majd háziorvosi, végül üzemorvosi vizsgálaton vett részt. Utóbbi komolytalanságát jelzi, hogy nem szakrendelőben, hanem a főnöke irodájában zajlott. Ott éppen a legfontosabb, a súlyos alvászavarával kapcsolatos leleteit nem mutatta meg az orvosnak. Abban az állt, hogy V. János alvása széttöredezett, pusztító oxigénhiányban szenved. A sofőr a rendőrségi kihallgatásán azzal védekezett, hogy elfelejtette magával vinni ezt a papírt a vizsgálatra.

– Az üzemorvosi vizsgálat abból állt, hogy a buszos cég irodájában a doki csupán egy tesztet töltetett ki V. Jánossal. Majd megkérdezte tőle, van-e olyan panasza, ami kizárja, hogy autóbuszt vezethet – állítja Szilvia. – A buszsofőr nemmel válaszolt, ráadásul azt is eltitkolta, hogy olyan erős vérnyomáscsökkentő gyógyszert szed, ami miatt Olaszországban nem engedték volna vezetni – folytatta Szilvia azokkal a részletekkel, amiket tud. Az üzemorvos szerint amikor a kórházi kivizsgáláson kiderült, hogy V. János ilyen súlyos betegséggel küzd, azonnal be kellett volna vonni a jogosítványát. A buszsofőr előbb beismerte, hogy a balesetkor ő vezetett, majd később azt állította, a végzetes pillanatban kollégája, K. Zoltán ült a volán mögött. Ő nem tudja megvédeni magát, mert a balesetben szörnyethalt. Viszont a sítúra főszervezője, a Szinyei gimnázium tanára közvetlenül a sofőr mögött ült, és vallomásában határozottan állította, hogy V. János vezette a buszt, amikor a tragédia történt.

Az ügyben itthon gyanúsítottként hallgatták ki V. János háziorvosát, mert tudott V. János alvászavaráról, mégsem végezte el a sofőr soron kívüli egészségi alkalmassági vizsgálatát.

Többször is elaludhatott

A balesetet túlélő diákok a nyomozóknak elmondták: éjjel, a tragédia előtt többször is surrogó zajra riadtak fel, mert a buszuk az autópályán a recés felfestésre hajtott. Ez akkor történik, ha a sofőr vezetés közben elbóbiskol és ráhajt a külső sávot elválasztó, recés felfestésre.

Csak lassan halad a kártérítési eljárás

Még folyamatban van a kártérítési procedúra, azonban az elhunytak hozzátartozói szerint a biztosító időt húz, nem törekszik a gyors megegyezésre. Hiányolják a diszkréciót és a személyre szabott ügyintézést.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések