A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A fehér tészta sem csak üres kalória - Így edd, hogy még pörgesse is a fogyást

Egyre többen pártolnak el a fehér tésztától, pedig egy átlagos étrend tökéletes kiegészítője - ha így eszed, semmi bajod nem lesz tőle.

A fehér tészta fogyasztását sokan kerülik, ha fogyni akarnak, mivel úgy gondolják, nincsen benne tápanyag, hizlal, és pusztán üres kalória a szervezetnek - pedig ennél sokkal több lehet a fehér lisztből készült ételben.

Jó minőségű szénhidrátdús ételeket is lehet fogyasztani a diéta alatt, csak tudni kell, hogy mikor. A krumpli például semmivel sem rosszabb, mint az édesburgonya.

A fehér lisztben is vannak vitaminok

Ugyan a fehér lisztből készült tészta gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, mégsem lehet egy lapon említeni a fánkokkal és a süteményekkel.

A fehér búzalisztből készült tésztában is van rost, tele van B-vitaminnal, és vasat is tartalmaz. Mégis a fogyókúrázók inkább kerülik, mivel fogyasztása hirtelen vércukorszint-emelkedést okozhat, ami aztán ugyanolyan gyorsasággal zuhan vissza - ez pedig farkaséhséget okoz. Azonban ez egyáltalán nem törvényszerű. Így, ha épp nem kapsz teljeskiőrlésű változatot, akkor sincs gond.

Mikor lehet tésztát enni?

Vércukorszint-emelő hatása miatt edzésnapokon ajánlott fogyasztani, az edzés előtt. Főleg a kardioedzéseknél ajánlott fehér lisztből készült tésztát enni sok zöldséggel és hússal. Érdemes arra külön figyelni, hogy mindig több legyen a feltét, mint maga a tészta. 100 gramm tészta 75 g szénhidrátot tartalmaz, hasonlóan, mint a rizs. Aki szeretne extra energiát egy futóedzés előtt, de gluténmentesen étkezik, annak ott a rizstészta.

Durumbúza vagy tojásos?

A fehér tészták közt is van különbség. A hagyományos, tojással készült változatnak magasabb a fehérjetartalma. A durumtészta viszont jobb választás a fogyókúrázóknak, kiemelkedően magas rost-, és vitamintartalommal is rendelkezik. A hagyományos búzakeményítővel szemben a durumbúza keményítője lassabban bomlik, emiatt nem emelkedik meg ugrásszerűen a vércukorszint.

Rezisztens keményítő

A rezisztens-keményítők olyan szénhidrátok, amik emésztetlenül hagyják el a gyomrot, így a vastagbélben a jótékony bélbaktériumoknak szolgálnak táplálékul. Amellett, hogy jó hatással vannak a bélflórára, még teltségérzetet is okoznak, ráadásul képesek javítani az inzulinérzékenységet is. A tészta rezisztenskeményítő-tartalma bizonyos körülmények között nő, például ha kifőzés után 4-6 órán keresztül állni hagyod, majd utána újra megmelegíted. A búza lisztté őrléskor veszít rezisztens keményítő tartalmából, de ezzel a folyamattal meg lehet növelni. Érdemes kipróbálni, egy kutatás szerint ha a bevitt szénhidrátok 5,4%-át sikerül kicserélni rezisztens keményítőre, már ennyi legalább 20-30%-al növeli a zsírégetés hatékonyságát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések