A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Meglepő, mitől félnek a nők az edzőteremben – Így lehet leküzdeni

A nők túlnyomó része inkább elkerüli az edzőtermeket - egy friss kutatásból derült ki, mi áll a jelenség hátterében.

Az edzőterem remek hely lehetne az alakormálásra és a fogyás segítésére, de sok nő ódzkodik attól, hogy itt tornázzon. Egy újonnan napvilágot látott kutatás szerint a nők 65%-a szívesen járna edzeni, de valami visszatartja őket. 

Szinte nincs ember a földön, aki az edzőteremben ne kérdőjelezte volna meg magában, hogy megfelelően végzi-e a gyakorlatot, vagy sem. Egy idő után ez az érzés pánikot válthat ki, hogy mások is látják a „bénázást”. Ez az érzés sokkal erőteljesebben jelentkezik a nőknél, mint azt eddig bárki hitte volna. A gymtimidation, azaz edzőtermi félelem miatt rengeteg nő marad inkább otthon.

Félelem a konditermektől

Reprezentatív, 1000 fős kutatás készült a félelem hátterének kiderítésére, ahol a nők 65%-a nyilatkozta, hogy nem szeret edzőterembe járni. Félnek attól, hogy elítélik őket az emberek. Összehasonlításképpen: a megkérdezett férfiaknak csupán a 36%-a érez hasonlót.

A kutatásban részt vevő hölgyek túlnyomó többsége, 55%-a attól tart, hogy elítélik őket, mert nem néznek ki elég fitten, 49%-uk a nem megfelelő edzőruha miatt aggódik, 25%-uk pedig attól fél, hogy ismeretlenül sztereotipizálják őket az emberek.

- Az ítélkezéstől való félelem valós félelem - jelent meg Ashley Borden sportszakértő nyilatkozata a fitnessmagazine oldalán. - Én is tartottam attól, hogy az egómba gázolnak edzés közben. Azt hittem, hogy majd mindenki engem fog méregetni. A valóság? 35 ezer óra edzés után elmondhatom, hogy az egyetlen ember, akit érdekel, mit csinálsz a konditeremben, az te magad vagy. Mindenki arra fókuszál, hogy a saját gyakorlatát jól tudja végezni, ráadásul a legtöbb ember a konditeremben hasonló aggályokkal küzd, mint te magad. 

Még a top személyi edzők sem teljesen immúnisak a kondipánikra, viszont egy elég hatékony stratégiát követnek, ami másoknak is segíthet abban, hogy önbizalmat nyerjenek a kondihoz. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések