A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Kapor az emberi szervezet méregtelenítője

A kapor (Anethum graveolens) az Ernyősök (Apiaceae) családjába tartozik, igencsak népszerű gyógy- és fűszernövény. Néhol uborkafűnek is nevezik. Általános felhasználását tekintve elmondható, hogy közkedvelt, számtalan formában hasznosítható. Az egészség szempontjából jelentős a pozitív hatása, fogyasztása minden napra javasolt lehetőség szerint. Szinte mindenütt megtalálható a Kárpát-medencében, de eredetileg Földközi-tengeri növény.

A kapor tulajdonságai

A kapornak többszörösen szárnyalt, vékony erős zöld levelei vannak. A virágernyője sugaras, hosszú, akárcsak a termés. Kellemes illatú, egy éves növény, mely többször is vethető egy szezonban. Különböző fajtái található Magyarországon, hasonló tulajdonságokkal. Gyorsan fejlődik és erősödik, kora tavasszal már fogyasztható. Ha magját elhullatja, következő évben bőség termés várható. 3-4 hónapos tenyészidejű.

A kapor felhasználása

A kapor nemcsak az élelmiszeriparban fontos alapanyag, mint a savanyúságok alkotóeleme, hanem a gyógyszeripar és az egészségügy is felfedezte magának. Az ókori egyiptomiak már használták emésztés serkentésére, ahogy a Távol-Keleten is elismerték sokoldalúságát. Kitűnő fűszer, melyet frissen és szárítva is szívesen fogyasztanak az európai emberek. Salátákba keverve fokozza az íz hatást, előszeretettel teszik a felvágott uborka-, káposzta keverékeibe. Zöldséges kertekben éppúgy megtalálható, mint több hektáros szántóföldeken, ahol nagyüzemi módszerekkel termesztik és dolgozzák fel. Frissen levesekbe, mártásokba, szárítva pedig akár teaként is fogyasztható. Az élelmiszerboltokban megtalálható a fűszeres polcokon.

A kapor gyógyhatása

A kapor, emésztésre gyakorolt pozitív hatását régóta ismeri az emberiség. Az ókori görögök is tapasztalták fogyasztásának előnyeit, így szívesen fűszerezték vele az ételeiket. A magyar ember számára nem kérdés, hogy a habart ételekbe beleteszi a friss kaprot, ahogy azt is tudja, hogy a savanyú uborkához nélkülözhetetlen alapanyag. A szervezet számára méregtelenítést jelent, mivel tisztítja az epét, a veséket és a beleket. Külsőleg szemgyulladásra is alkalmazzák. Finom, fűszeres íze miatt a gyerekek is kedvelik. Nyersen és főzve is fogyasztható, de a legtöbb tápanyagot friss állapotában tartalmazza.

A kapor szedése

A kapor szaporítása nem jelent gondot, ha megfelelő vetőmaggal van dolga a kertésznek. Gyorsan fejlődő növényről lévén szó, figyelni kell a vetés idejére, ami a kora tavaszi hónapokban a legideálisabb. Kedveli a nedvességet, így folyamatosan biztosítani kell számára a megfelelő vízmennyiséget. Ha sűrűn vetik, dús kapormező lesz az eredmény. Virágzás előtt gyűjthető be, amikor még szép üde zöld színnel rendelkezik. Fajtától tekintve lehetnek levelei rövidebbek vagy hosszabbak, de ízben is mutatkozhat különbség. A konyhakertben könnyűszerrel termeszthető, nem igényel különösebb gondoskodást.

A kapor tárolása

A kapor tárolása többféleképpen történhet. Ha megfelelő időben szedődik a kapor, akkor szárastul szárítható. Meleg, de nem nyirkos helységben pár nap alatt megszikkad. Lehet csokorba fogva, fejjel lefelé lógatva felkötni egy magasabb helyre, ott is eláll. Ez esetben gondoskodni kell a helység tisztán tartásáról, nehogy por szálljon az értékes gyógynövényre. A kapor megszáradva porítható és üvegbe rakható. Főzéskor szükség szerint kivehető benne annyi, amennyi épp kell az elkészített ételbe. Nagyüzemi termesztésnél más az eljárás, mivel ott jóval több növény kerül azonnali feldolgozásra. Más növényekkel jól társítható, ezért fűszerkeverékek fontos alkotóeleme.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések