A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Trump kiléptetné az Egyesült Államokat a NATO-ból

Komoly feltételeket támasztott a maradásra.
Az Egyesült Államok kilép a NATO-ból - lényegében ezzel fenyegetett Donald Trump amerikai elnök a brüsszeli NATO-csúcsértekezlet zárónapján, ha a tagországok záros határidőn belül nem emelik meg védelmi költségvetésüket - közölték diplomáciai források. A NATO fő ereje az Egyesült Államok védelmi erején alapszik.

"Súlyos következményei" lesznek, amennyiben a szövetségesek nem emelik azonnali hatállyal katonai költségeiket, ebben az esetben az Egyesült Államok a maga útját fogja járni a védelempolitikában - jelentette ki helyszíni értesülések szerint Trump, név szerint említve Németországot, Spanyolországot és más országokat is.

Az MTI szerint Donald Trump a bruttó hazai termék (GDP) legalább 2 százalékának megfelelő összeg elköltését várja el minden tagországtól védelmi kiadásokra. Az Index szerint az elnök arról is beszélt, hogy nem is elég a 2 százalék – ezt a most még alulteljesítő NATO-tagok 2024-re ígérik, így Magyarország is – hanem GDP arányosan négy százalékot kellene fordítaniuk a NATO-tagoknak védelmi kiadásaikra.

Az AP úgy tudja, hogy NATO válságtanácskozást hívott össze a kijelentésre - idézi a hírügynökséget az Index. A Reuters szerint azonban Trump nem fenyegetőzött kilépéssel a katonai szövetségből. Viszont úgy tudni: Trump váratlanul lemondta a csütörtökre tervezett kétoldalú találkozóit. Az amerikai elnök mások között román kollégájával, Klaus Iohannisszal is egyeztetett volna.

A csúcstalálkozó után engedékenyebb hangnemben szólalt meg az amerikai elnök: az MTI szerint azt mondta, "a NATO lényegesen erősebb, mint két nappal ezelőtt volt, az Egyesült Államok elkötelezettsége továbbra is szilárd". Hiszek a NATO-ban" - mondta Trump, hozzátéve: jelentős előrelépést sikerült elérni az értekezleten, a katonai szervezet tagállamai lényegesen emelni fogják védelmi költségvetésüket.

Kegyetlen gyilkosság: 17 éves fiú erőszakolta meg és ölte meg a 96 éves asszonyt

A holttestet a szomszédok találták meg a romániai Érszakácsiban. Vigyázat, felkavaró részletek! Borzalmas gyilkosság történt a romániai Szatmár megye egyik településén. Egy 17 éves fiú megerőszakolt és megfojtott egy 96 éves asszonyt. Az idős nő holttestét a szomszédok találták meg július 10-én, kedden.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések