A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mától lépett hatályba a szigorított ukrán mozgósítási törvény


Életbe lépett az ukrán hadsereg mozgósításának új szabályairól szóló botrányos törvény. A kijevi hatóságok célja a számos új, szigorú sorozási szabály bevezetésével, hogy a hadsereg súlyos veszteségeket szenvedett csapatait jelentősen feltöltése.

Az új szabályok felháborodásokat váltottak ki a hadköteles korú ukrán állampolgárok körében még a törvényjavaslat Verhovna Rada (ukrán parlament) elé terjesztésének szakaszában, a múlt év végén. Az Ukrajnában már több mint két éve akut problémát jelentő sorozáselkerülés új lendületet kapott. Sok ukrán férfi, aki nem akar a frontra menni, úgy dönt, hogy bármilyen eszközzel illegálisan átlépi az államhatárt: az okmányhamisítástól kezdve a női ruhákba öltözésen át a halálos folyóátkelésekig a román határon lévő, veszélyes, hegyvidéki szakaszú Tisza folyón. Az Ukrán Határőrszolgálat legfrissebb adatai szerint csak ebből a folyóból az utóbbi időben mintegy 30 vízbe fulladt holttestet emeltek ki.

Vannak olyanok is, akik megpróbálják átúszni a lengyel határon lévő Bug folyót, átkelni a hegyi ösvényeken Szlovákiába vagy Magyarországra, és átlépni a moldovai határt. A határőrök százával fogják el őket, és átadják őket a hadseregnek, de a behívások áradata nem áll meg. A legtöbb behívókikerülő azonban megpróbál elrejtőzni, elhagyja otthonát, lakóhelyet változtat, vagy éppen ellenkezőleg, nem hagyja el otthonát, mert fél, hogy a katonatisztek erőszakkal mozgósítják őket az utcán.
 

Új követelmények

A törvény jelentősen csökkenti az ukránok jogait. Mostantól minden hadköteles személynek, aki Ukrajnában, illetve a külföldön van nyilvántartva, 60 napon belül frissítenie kell adatait a katonai bizottságoknál. A szabálysértőket súlyos pénzbírsággal sújtják, és megfoszthatják őket a járművezetési joguktól. Ezenkívül minden 18 és 60 év közötti férfinak állandóan magánál kell tartania a katonai igazolványt. E dokumentum nélkül a külföldön élő ukránok nem kaphatnak konzuli szolgáltatásokat, illetve nem hosszabbíthatják meg útlevelük érvényességét sem. Ezenkívül a 25 és 55 év közötti férfiaknak, akik 2022. február 24. után kaptak második vagy harmadik csoportos rokkantsági igazolványt, második orvosi vizsgálaton kell részt venniük. A törvény egy másik rendelkezése a katonai bizottságok azon jogára vonatkozik, hogy bizonyos korlátozásokkal elkobozhatják a polgárok járműveit az ukrán fegyveres erők szükségleteinek kielégítésére.

A törvény rendelkezik továbbá azon állampolgárok kategóriáiról, akik nem tartoznak mozgósítás alá. Ezek a bűnüldöző szervek alkalmazottai, bírák, miniszterek és helyetteseik, törvényhozók és asszisztenseik, védelmi vállalatok alkalmazottai, sokgyermekes apák és egyedülálló apák, valamint igazolt fogyatékossággal élő személyek.
 
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök április elején már aláírt egy sor törvényt, amelyek célja a mozgósítás szigorítása. Az első 27-ről 25 évre csökkentette a mozgósítási korhatárt, a második eltörölte a „korlátozottan hadköteles” kategóriát, a harmadik pedig a katonai szolgálatra kötelezettek elektronikus nyilvántartásának létrehozásáról rendelkezett. Később a Verhovna Rada törvényjavaslatokat fogadott el az elítéltek mozgósításáról és az orvosi vizsgálat megtagadásáért való büntetőjogi felelősségről. Május 17-én az elnök aláírta az elítéltek mozgósításáról szóló törvényt.

A törvényjavaslat elfogadása

Tavaly az ukrán hadsereg számos veszteségének és a mozgósítás nehézségeinek fényében Zelenszkij azt mondta, hogy 500 ezerrel több embert kellene besorozni az ukrán fegyveres erőkbe. A Verhovna Rada utópisztikusnak tartotta az ilyen kezdeményezést, mivel az állami költségvetésben nincs pénz az államfő által bejelentett terv teljesítésére. Ennek ellenére december 25-én a parlament elé terjesztették a mozgósítás új szabályairól szóló törvényjavaslatot. Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztos alkotmányellenesnek nevezte a dokumentum számos rendelkezését. Heves viták után a parlamenti képviselők január 11-én átdolgozásra visszaküldték a törvényjavaslatot a kormánynak.

Január 30-án a Miniszteri Kabinet nyilvántartásba vette a mozgósításról szóló törvénytervezet új változatát a Verhovna Radában, és február 7-én első olvasatban elfogadták a dokumentumot. A második olvasatra több mint 4000 módosító indítványt nyújtottak be, amelyek megfontolása április 11-ig húzódott, amikor a törvénytervezetet végül második és utolsó olvasatban elfogadták. Április 16-án Zelenszkij aláírta, másnap pedig közzétették a dokumentumot, és a jogszabály szerint május 18-án lép hatályba.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések