A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adhat ki Netanjahu ellen


Az izraeli miniszterelnök megígérte, hogy „nem fog meghajolni” a hágai törvényszék elé hurcolási kísérletek előtt.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűnök elkövetésével vádolhatja Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és vezető tisztségviselőit, és már ezen a héten elfogatóparancsot adhat ki ellenük - jelentette hétfőn az NBC News.

Az amerikai hálózat egy izraeli tisztviselőre hivatkozva azt állította, hogy Netanjahu, Yoav Gallant védelmi miniszter és meg nem nevezett magas rangú katonatisztek ellen is elfogatóparancsot adhatnak ki. A tisztviselő azt mondta, hogy „Izrael diplomáciai csatornákon keresztül azon dolgozik, hogy megpróbálja megakadályozni az elfogatóparancsok kiadását” – fogalmazott az NBC.

Az izraeli média szerint Herzl Halevi hadseregfőnök is a vádemelés alatt álló katonai tisztviselők között van.

Az ICC nem erősítette meg vagy cáfolta a jelentést, és közölte az NBC-vel, hogy „folyamatban van egy független vizsgálat a palesztinai helyzettel kapcsolatban”, és „jelenleg nincs további megjegyzése”.

Az ICC vizsgálata 2021-ben indult, és az izraeli hadsereg és palesztin fegyveres csoportok által Ciszjordániában és Gázában elkövetett állítólagos háborús bűnökre vonatkozik 2014 óta, amikor Izrael egy hónapig tartó háborút vívott a Hamász ellen. 

A vizsgálat külön folyik a dél-afrikai Izrael elleni népirtás ügyétől, amelyet jelenleg a Nemzetközi Bíróság (ICJ) tárgyal. Pretoria azt állítja, hogy az izraeli erők népirtást és emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el a Hamász elleni folyamatban lévő gázai hadműveletük során.

Az ICC és az ICJ egyaránt a hollandiai Hágában található. A 2002-es Római Statútum értelmében a Nemzetközi Büntetőbíróság feladata, hogy népirtás, emberiesség elleni bűncselekmények, háborús bűnök és „agresszióbűncselekmények” miatt vádat emeljen egyének ellen. Az ICJ másrészt az ENSZ egyik szerve, amelynek feladata a nemzetek közötti viták rendezése. 

Ha az ICC parancsot ad ki Netanjahu letartóztatására, az izraeli miniszterelnök valószínűleg nem kerül Hágába, hogy bíróság elé állítsák. Izrael – az Egyesült Államokhoz, Oroszországhoz és Kínához hasonlóan – nem részes fele a Római Statútumnak, és nem ismeri el a bíróság joghatóságát. Egy elfogatóparancs azonban Netanjahu letartóztatásának veszélyével járhat, ha a bíróságot elismerő 124 ország valamelyikébe utazna.

Miután a múlt héten megjelentek egy esetleges háborús bűnök vádjával kapcsolatos hírek, Netanjahu pénteken kijelentette, hogy Izrael „soha nem fogja elfogadni az ICC semmilyen kísérletét, amely aláásná az önvédelemhez való eredendő jogát”.

Felháborító az a fenyegetés, hogy megragadják a Közel-Kelet egyetlen demokráciájának és a világ egyetlen zsidó államának katonáit és tisztségviselőit. Nem fogunk meghajolni előtte” – írta az X-en (korábban Twitteren). 

Fotó: Freepik

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések