A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A zöldségektől, a fekete teától, a gyógynövényektől is lehet jobb a kedvünk


Egyes ételek többféleképpen is segíthetnek a stressz kezelésében. A zabpehely például növeli a szerotoninszintet, amely egy nyugtató vegyi anyag. Más táplálékok csökkentik a kortizol és az adrenalin, azaz a stresszhormonok szintjét, amelyek nagyon megterhelik a szervezetet. Az egészséges táplálkozás segíthet ellensúlyozni a stressz hatását, mégpedig oly módon, hogy erősíti az immunrendszert és csökkenti a vérnyomást.


Minden szénhidrát arra ösztönzi az agyat, hogy több szerotonint termeljen. Ennek a vegyi anyagnak a folyamatos ellátása érdekében törekedjünk arra, hogy összetett szénhidrátokat fogyasszunk, amelyek emésztése hosszabb időt vesz igénybe. Például ebbe a csoportba tartoznak a teljes kiőrlésű kenyerek is. A komplex szénhidrátok a vércukorszint stabilizálásával segítenek kiegyensúlyozottnak érezni magunkat.

A narancs gazdag forrása a C-vitaminnak. Ha a magas vérnyomásban szenvedő emberek narancsot fogyasztanak, esetükben a stresszhormonok szintje és a magas vérnyomás is csökkenhet.

A túl kevés magnézium fejfájást és fáradtságot okozhat, ami tovább súlyosbíthatja a stressz hatásait. Ha rendszeresen fogyasztunk spenótot, úgy folyamatosan szinten tarthatjuk a magnéziumszintünket. A többi zöld leveles zöldség is nagyszerű magnéziumforrásnak számít.

A halak, például a lazac és a tonhal, omega-3 zsírsavakban bővelkedik. Az omega-3 zsírsavak megakadályozhatják a stresszhormonok megemelkedését, illetve segíthetnek kivédeni a szívbetegségeket, a depressziót és a premenstruációs szindrómát is.

A fekete tea fogyasztása segíthet gyorsabban felépülni a stresszes helyzetekből. Egy tanulmány szerint azok a vizsgálati alanyok, akik legalább 4 héten keresztül itták ezt az italt, sokkal nyugodtabbnak érezték magukat, és alacsonyabb is volt a kortizolszintjük.

A pisztácia és más diófélék és magvak az egészséges zsírsavak gazdag forrásai. Naponta egy maréknyi dióféle fogyasztása segíthet csökkenteni a magas koleszterinszintet, enyhíti a szív artériáinak a gyulladását, illetve csökkentheti a cukorbetegség kockázatait. A diófélék és a magvak a stressz hatásaitól is megóvhatnak bennünket.

A magas vérnyomás csökkentéséhez elengedhetetlen, hogy elegendő káliumot vigyünk be a szervezetünkbe. Az avokádóval és a banánnal mindezt meg is tehetjük.

A mandula többek között E-vitamint is tartalmaz, amely részt vesz az immunrendszer megerősítésében. B-vitaminokban is gazdag, amelyek ellenállóbbá tesznek stressz és depresszió idején.

A friss és nyers zöldségek szintén a segítségünkre lehetnek a stressz enyhítésében.

Sok gyógynövény is nagyon hatékonyan küzd a stressz ellen. Az orbáncfű sok előnyt mutat az enyhe és a közepes depresszióban szenvedő emberek számára. Az orbáncfű a szorongást és a PMS tüneteit is csökkenteni tudja. A citromfű és a macskagyökér is szorongásoldó és nyugtató hatásokkal rendelkezik.

A D-vitamin is remek stresszoldó. Gondoljunk csak a napsütésre, melynek hatására D-vitamin termelődik a szervezetünkben. Sok D-vitamint tartalmaznak a gombák, a zsíros halak és a tej. A cink is nagyon hatékony a stresszoldásban. Cinkben gazdag a kagyló, a tökmag, a kesudió, a gomba, csakhogy néhányat említsünk.

A magnéziumnak szintén kulcsszerepe van a stressz csökkentésében. Magnéziumban bővelkedik a csokoládé, a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek.

Az omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékok csökkentik az adrenalin és a kortizol szintjét a szervezetben. Gazdag forrásai az olajos halak, a dió, a lenmag és az avokádó.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések