A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A koffein és az L-teanin kombinációja fokozza a fókuszt és a kognitív funkciókat


A zöld tea roppant egészséges, és ezt a hatását többnyire a benne található antioxidánsoknak és az L-teaninnak köszönhetjük. Az L-teanin egy aminosav, amelynek nagy szerepe van a stressz csökkentésében, a nyugalom megteremtésében és az energia biztosításában.


Az L-teanin egy olyan vegyület, amely közrejátszik a tea ízének és aromájának kialakításában. Ez a tápanyag segít megnövelni a neurotranszmitterek szintjét az agyban, amely hatására fokozódik az agy működése, sokkal jobbak lesznek a tanulási képességek, illetve a memóriára is nagyon pozitívan hat.

Az L-teanin segítségével egyfajta mentális éberséget is tapasztalhatunk, illetve sokkal jobb fókuszra tehetünk szert.

A zöld teában nemcsak L-teanin, hanem koffein is van. Ez a páros segít a stressz, a szorongás és az ingerlékenység csökkentésében is, illetve ez a kombináció még javítani tudja a kognitív készségeket, a figyelmet, a vizuális információk feldolgozási képességét. Ha egy olyan teára vágyunk, amely oly módon csökkenti a bennünk dúló stresszt és szorongást, hogy közben nem álmosodunk el, akkor a zöld tea egy remek választás lehet.

Az L-teanin nemcsak a szerotonin, hanem a dopamin és a GABA szintjét is segít megnövelni az agyban. Ezek együttesen aktívan hozzájárulnak a jobb hangulathoz. Ennek hatására alakul ki a zöld tea nyugtató, szorongáscsökkentő hatása. Az L-teanin oly módon fejti ki nyugtató hatását, hogy közben nem okoz álmosságot.

Ez a tápanyag ellensúlyozni tudja a koffein néhány stimuláló hatását, ezért is sokkal jobb alternatíva, mint a kávé.

Nem okoz álmosságot, miközben biztosítani tudja a fizikai és a mentális relaxációt is.

A zöld teával és az L-teaninnal kapcsolatban állat- és humán kísérleteket is végeztek. Bebizonyosodott, hogy ez a vegyület nemcsak jobb memóriát eredményez, de nagyon pozitívan hat a munkateljesítményre is.

Az L-teaninnak köszönhetjük azt is, ha csökken a szervezetünkben a stressz-szint, ezen kívül nagy szerepe van az alvás minőségének javításában is.

Hogyha a premenstruációs szindróma tüneteitől szenvedünk, akkor is érdemes rendszeresen fogyasztani a zöld teát, mivel az L-teanin még ezeket a szimptómákat is csökkenteni tudja.

Amellett, hogy az L-teanin nagyszerű nyugtató és relaxációs hatást fejt ki, egyéb egészségre gyakorolt pozitív hatásai is vannak, például ilyen az immunrendszer erősítése, a vérnyomás csökkentése, és az eddigi kutatási eredmények szerint még rákellenes hatásokkal is rendelkezik.

Számos kutatást végeztek az L-teaninnal és a zöld teával kapcsolatban is. Bebizonyosodott, hogy az L-teanin koffeinnel kombinálva elősegíti a jobb fókuszt és a hatékonyabb koncentrációs képességet is. A kettő kombinációja javítja a kognitív funkciókat, növeli az éberséget és a figyelmet is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések