A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A jódhiány és a jódtúladagolás jelei és tünetei


A jód egy nélkülözhetetlen mikrotápanyag, amely szükséges a pajzsmirigy normál működéséhez, illetve a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez is. Napjainkban sok ember szervezetében nincs elegendő jód, pedig ez a tápanyag sokféle testi funkcióban vesz részt. Mutatjuk is, hogy milyen jelei és tünetei lehetnek a jódhiánynak.


A jódhiány egyik jele és tünete a nyak duzzanata. Amikor kevés jód van a szervezetben, a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont. Ilyenkor a pajzsmirigy sokkal keményebben dolgozik, ami pedig a pajzsmirigysejtek növekedését és szaporodását eredményezi, ez a hatás pedig a pajzsmirigynek mint nagyon fontos szervünknek a növekedését eredményezi, ami a nyak duzzanatához vezethet.

A pajzsmirigy-alulműködés egyik tünete is a jódhiány. Azoknál a pajzsmirigybetegeknél, akiknél jódhiányt állapítottak meg, gyakran jelent meg tünetként még a gyengeség és a letargia is. Ez annak tulajdonítható, hogy a pajzsmirigyhormonok kulcsszerepet játszanak a szervezet energiaszintjének fenntartásában. A pajzsmirigyhormon hiánya viszont csökkent energiaszintet eredményez.

A pajzsmirigyhormonok az anyagcsere szabályozásában is a segítségünkre lehetnek. A jódhiány tehát a pajzsmirigyhormonok alacsony szintjét okozza, ami pedig a testbe juttatott kalóriák elégetésének sebességét is nagyban befolyásolja. Ennek eredményeként a test kevesebb kalóriát éget el, ezt a szervezet zsír formájában tárolja, ami pedig súlygyarapodást eredményez.

A pajzsmirigyhormonok alacsony szintje hajhulláshoz is vezethet. Ez azért van, mert a pajzsmirigyhormonok segítik a szőrtüszők növekedését. Azonban ha nincs elegendő pajzsmirigyhormon a szervezetben és még jódhiány is kialakul, akkor a hajhagymák nem jutnak elegendő tápanyaghoz és energiához, így ez hajhullást is okozhat.

Ha nincs elegendő pajzsmirigyhormon a szervezetünkben és még jódhiányban is szenvedünk, akkor a bőrünk nemcsak szárazzá, de durva tapintású is válhat. A pajzsmirigyhormonok nemcsak a bőrsejtek regenerálódását segítik, hanem a bőr hidratáltságának megőrzésében is segítenek. Az alacsony pajzsmirigyhormonszinttel rendelkező emberek kevésbé izzadnak, és ez oka lehet a száraz bőr kialakulásának.

A jódhiány agykárosodást is okozhat gyermekeknél, ami tanulási zavarhoz vezethet, illetve csökkent memóriát és gondolkodási képességeket eredményezhet.

A pajzsmirigyhormonok alacsony szintje az anyagcserére is negatív hatással van, így alacsonyabb lesz a hőtermelés, ami pedig fokozza a hidegre való érzékenységet.

Jódhiányt jelez nőknél a fibroidok és nem rákos csomók megjelenése a mellszövetben. Mivel a jód véd a rendellenes sejtfejlődéstől és a proliferációtól, így a megfelelő jódszint megakadályozhatja ezeknek a csomóknak a kialakulását.

A jódhiány az agy számos területét befolyásolja, beleértve a hippokampuszt, a neurotranszmittereket, az idegeket körülvevő mielint és a megismerési folyamatot. A megfelelő jódszint fenntartása támogatja az idegrendszert és az agy egészségét.

A jódhiány számos tünettel jár együtt: depresszió, agyi köd, hajhullás, nyelési nehézség, légzési nehézség, golyva, száraz bőr, súlygyarapodás, székrekedés, gyengeség, hidegérzékenység, fáradtság.

Bár ritka, de jódtúladagolás és mérgezés is kialakulhat. Ezek tünetei: hasmenés, hányinger, hányás, a szájüreg vagy a gyomor égő érzése, láz. A hosszútávú jódtúladagolás növelheti a pajzsmirigy-túlműködés, a golyva, a pajzsmirigygyulladás és a pajzsmirigyrák kialakulásának kockázatát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések