A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kiegészítők, amelyek segítik a figyelem és a fókusz fenntartását


A nap minden percében, még éjszaka is használjuk az agyunkat. Különösen igaz ez, amikor álmodunk. Amennyiben szeretnénk javítani a figyelmet és a fókuszt, mert ez segíthet bennünket a munkahelyünkön, netalántán a tanulásban, akkor egyes kiegészítők is a segítségünkre lehetnek ebben. Most ezek közül mutatunk be néhányat.


Hogyan működnek azok a kiegészítők, amelyek jobb figyelmet és fókuszt biztosítanak? Ezeknek a kiegészítőknek mindegyike másképp működik a fókusz támogatása érdekében. Egyes kiegészítők segítenek a szervezetnek alkalmazkodni a stresszhez, mások a koncentrációt könnyítik meg, megint mások azokat a tápanyag-hiányosságokat hivatottak betölteni, amelyek az egyoldalú, nem megfelelő, egészségtelen táplálkozás miatt következnek be.

Most pedig olyan kiegészítőket mutatunk be, amelyek jobb koncentrációt biztosítanak számunkra. Az egyik ilyen egy páros, mégpedig a lutein és a zeaxantin. Ezek olyan karotinoidok, amelyek a makulapigmentben koncentrálódnak, éppen ezért a szem egészségének javítását szolgáló készítményekben szokott ez a kettős előfordulni. A szem és az agy azonban többféle módon is kapcsolódik egymáshoz. A lutein és a zeaxantin is erősen koncentrálódik az agyban, és ennek köszönhetően fokozza az agy működését, a térbeli memóriát, az érvelési készségeket, a figyelmet és a kognitív rugalmasságot. Egy vizsgálatban a vizsgálati alanyok hat hónapig kaptak lutein- és zeaxantinkiegészítőket. Mindkét kiegészítő támogatta az agyi teljesítményüket, illetve ezek a tápanyagok elősegítették az agy neuronális plaszticitását is. Ezek a karotinoidok támogatják az agy tanulási képességét, mégpedig úgy, hogy segítenek az új kapcsolatok kiépítésében, ami pedig elengedhetetlen a figyelem fenntartásához.

A Gotu kola nevű gyógynövény agyserkentő hatással rendelkezik. Egy vizsgálatba idősebb embereket vontak be, akiknek mindennap 250 mg gyógynövényt adtak. A kutatók megállapították, hogy a vizsgálati alanyoknak csökkent a reakcióidejük, és a munkamemóriájuk is sokkal pontosabb volt, illetve ezek a személyek még nyugodtabbak is voltak.

A mangókivonat és a borsmentaolaj kombinációja is nagyszerű választás lehet, amennyiben a fókusz fenntartása a célunk. A mangólevél ugyanis fokozza az agyi aktivitást, enyhíti a mentális fáradtságot és támogatja például a dopamin és a norepinefrin nevű neurotranszmittereket, amelyek abban segítenek, hogy az agysejtek gördülékenyen tudjanak egymással kommunikálni. A borsmentaolaj pedig a jobb figyelmet segíti elő felnőtteknél.

Az aranygyökér nevű gyógynövény adaptogén hatással bír. Segít a szervezetnek egészséges módon alkalmazkodni a stresszhez. A koncentrációt is fokozza, illetve ösztönzi a mentális teljesítményt, az asszociatív gondolkodást, a koncentrációt, illetve az audio- és vizuális észlelési sebességet is.

A B-vitaminok támogatják az egészséges neurológiai funkciókat, és nagyon hatékonyak az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás ellen is.

A Ginkgo biloba nevű gyógynövényt évszázadok óta használják a kognitív funkciók támogatására. Ez a gyógynövény támogatja a napi feladatokra történő összpontosítást, illetve nagyon hatékony a kognitív hanyatlás elleni küzdelemben.

Az L-teanin egy aminosav, amely nagyon fontos az egészséges stresszválasz fenntartásához. Stresszkezelő tulajdonságai pedig segítik az összpontosítást és a figyelmet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések