A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megfázásra és influenzára is jó a Cayenne-bors, a fokhagyma, a fahéj és a gyömbér – fahéjas-gyömbéres-fokhagymás sziruprecepttel


Megfázás- és influenzaszezonban szükségünk lehet olyan kiegészítőkre, természetes szerekre és megoldásokra, amelyek sokat segíthetnek abban, hogy megússzuk ezeket a betegségeket. Ha mégis megbetegszünk, a gyömbér, a fokhagyma vagy éppen a fahéj is nagy hasznunkra lehet, hogy enyhe tünetekkel vészeljük át ezeket a betegségeket. Mutatjuk is, hogy milyen kiegészítőket, gyógynövényeket használjunk, hogy elkerüljenek bennünket a téli betegségek.


Amikor meg vagyunk fázva, akkor a fokozott váladéktermelés lesz jellemző, azonban a Cayenne-bors nagyon hatékony ennek a váladéknak, nyálkának a feloldásában. Hogyan használjuk? Keverjünk el egy evőkanálnyi mézet, adjunk hozzá pár csepp frissen facsart citromlevet és egy csipetnyi Cayenne-borsot, majd fogyasszuk el. Naponta akár 3-4 evőkanálnyi természetes orvosságot is bevihetünk a szervezetünkbe.

A gyömbérre influenza és megfázás esetén is számíthatunk. A gyömbér erős vírusellenes és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Nagyon jól felmelegíti a testet, és még a váladék feloldásában is nagy hasznunkra lehet. A gyömbér mindezeken kívül csökkenti a megfázással és az influenzával együtt járó hidegrázást és lázat.

A fokhagyma nagyon sok egészségre gyakorolt pozitív hatással rendelkezik. Hatékony a vírusok és más kórokozók elpusztításában, ezen kívül tisztítja a légutakat és fokozza a szervezet immunválaszait is. A fokhagyma mindezeken kívül nagyon gyorsan képes elpusztítani az influenza vírusait. Nyersen, olajjal elkeverve és teaként is fogyaszthatjuk.

A fahéj is nagyon hatékony lehet influenza és megfázás esetén, hiszen erősíti az immunrendszert és csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást is. A fahéjból készíthetünk teát, de mézzel elkeverve is fogyaszthatjuk.

A kurkuma szintén enyhíteni tudja a megfázás és az influenza kellemetlen tüneteit. Bioaktív vegyülete, a kurkumin minden útjába kerülő kórokozót elpusztít, beleértve azokat a vírusokat, amelyek az influenza kialakulásáért felelősek. A manukaméz is részt vesz az immunrendszer megerősítésében. Ha szeretnénk megerősíteni az immunfunkciókat, akkor fogyasszuk a manukamézet kurkumával összekeverve.

A bazsalikom fokozza az immunitást és segít a gyulladás csökkentésében. A leveleiből készíthetünk tehát, amely enyhíti a köhögést, a megfázást és az influenza tüneteit.

A citromfű antioxidánsokban és C-vitaminban bővelkedik, amely a legjobb segítség köhögésre és az influenza tüneteinek csökkentésére.

A csillagánizs is gazdag antioxidánsokban, többek között A-vitaminban és C-vitaminban. Ez a fűszer antibakteriális és gombaellenes hatásokkal rendelkezik. Enyhíti a torokfájást és a megfázás tüneteit. Készíthetünk belőle teát.

A fekete borsot forró fűszernek tartják, hiszen felmelegít és nagyon könnyen megszabadíthat bennünket az influenza és a megfázás kellemetlen tüneteitől. Egy különleges gyógyitalt is készíthetünk fekete bors hozzáadásával, de adhatunk még hozzá más fűszereket és gyógynövényeket is, például bazsalikomot, fahéjat, szegfűszeget és szerecsendiót is.

Antiszeptikus, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal bír a szegfűszeg, amely az ájurvédikus gyógyászat egyik alapfűszere. A szegfűszeget fogyaszthatjuk teaként, de a szegfűszeg-illóolaj aromaterápiás hatásait is kihasználhatjuk, hiszen nagyon hatékony a mellkasi fájdalom csökkentésében és a tüdőfunkciók javításában.

Én már ősszel elkészítek egy remek szirupot, amely nemcsak akkor van a segítségemre, amikor már meg vagyok fázva, de betegségmegelőzésként is nagyon jó szolgálatot tesz. Most ennek a szirupnak a leírása következik.

Fahéjas-gyömbéres-fokhagymás szirup hozzávalói:

• 2 csésze méz,
• 1 lime,
• 1 citrom,
• 1 narancs,
• 3 kakukkfűág,
• 8-10 gerezd fokhagyma,
• 2 teáskanál fahéj,
• 2 nagy evőkanál reszelt gyömbér.

Elkészítése:

Felforraljuk a vizet, hozzáadjuk a kakukkfüvet és a fahéjat. Hagyjuk állni, míg lehűl, majd hozzákeverjük a lereszelt fokhagymát és gyömbért, illetve a mézet. Meghámozzuk és felkockázzuk a citrusos gyümölcsöket, magjaikat kiszedegetjük. Egy befőttesüvegbe rétegezzük a gyógynövényes mézkeveréket és a citrusos gyümölcsöket. Egy sor narancsot kövesse a méz, majd a lime, majd ismét méz következik, majd a citrom és addig ismételjük ezt a műveletet, míg van az alapanyagokból. Betegségmegelőzésre napi 1-2 teáskanálnyi javasolt, betegség idején 3 teáskanállal is elfogyaszthatunk belőle. Ha gyógyszert szedünk, akkor mindig teljen el 2-3 óra a szirup és a gyógyszer fogyasztása között.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések