A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egyre nagyobb a feszültség Dél-Amerikában: hadgyakorlatba kezdett a venezuelai elnök


Az ország elnöke provokációnak nevezte a Trent nevű brit hadihajó Guayanába küldését.

Nicolás Maduro venezuelai elnök összevont hadgyakorlat megtartását rendelte el csütörtökön a venezuelai fegyveres erők számára a Guyanához közeli keleti tengerpart mentén, mert az Egyesült Királyság hadihajót küldött a dél-amerikai országgal határvitában álló szomszédos ország felségvizeire.

Országosan sugárzott beszédében Maduro közölte, hogy a légi és a haditengerészeti erők állományához tartozó csaknem hatezer venezuelai katona vesz részt a közös műveletek végrehajtásában a guyanai határ közelében. Kijelentette továbbá, hogy a Trent nevű brit hadihajó várható érkezése sérti a dél-amerikai országok között nemrégiben létrejött megállapodást, és

„elfogadhatatlan fenyegetést jelent Latin-Amerika bármelyik szuverén országa számára”.

„Hiszünk a diplomáciában, a párbeszédben és a békében, de senki sem fenyegetheti Venezuelát” – mondta Maduro, provokációnak nevezve a brit hadihajó Guyanába küldését.

Guyanai tisztségviselők is megszólaltak

Guyanai tisztségviselők országuk védelmi képességeinek javítását célzó lépésnek nevezték a közelmúltban többnyire kábítószerkereskedők elfogására alkalmazott brit hadihajó érkezését, és Bharrat Jagdeo guyanai alelnök kijelentette:

sem a Trent fogadása, sem Guyana más, jövőbeli lépése nem fenyegeti Venezuela biztonságát.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma azt közölte, hogy a hajó közös műveleteket hajt végre a guyanai védelmi erőkkel. A 800 ezer lakosú országnak kis hadserege van, amely 3000 katonából, 200 tengerészből és négy kis járőrhajóból, úgynevezett barrakudákból áll.

Venezuela jelenleg határvitában áll szomszédjával a magáénak tekintett, ám több mint egy évszázada Guyanához tartozó, olajban gazdag Essequibo régió miatt. Maduro és Irfaan Ali guyanai elnök két héttel ezelőtt Saint Vincent és Grenadine szigetek fővárosában, Kingstownban tartott találkozójukon arról állapodott meg, hogy a Florida-méretű, ám ritkán lakott terület feletti határvita rendezésére nem alkalmaznak erőszakot, és nem fokozzák a feszültséget a régióban.

Az előzmények

Ezt megelőzően – december elején – Caracas népszavazást tartott a régió Venezuelához történő csatolásáról, amelyen a szavazók többsége az elcsatolás mellett döntött és elutasította a határvita ügyében eljáró Nemzetközi Bíróság (ICJ) joghatóságát.

Maduro akkor az olajkitermelés megkezdésével fenyegette meg Guyanát, amelynek kormánya erre reagálva leszögezte:
határai nem képezik vita tárgyát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések