A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Francia szilveszter: 90 000 rendőrt mozgósítanak


Közölték: "Nagyon magas a terrorveszély".

Mint minden évben, Franciaországban is fokozottan mozgósítják a rendőrséget és a csendőrséget szilveszterre. Mivel idén a legmagasabb szintű a biztonsági szint az országban: további erőket vetnek be.

90.000 rendőr és csendőr

Franciaország-szerte 90 ezer rendőrt és csendőrt mozgósítanak szilveszterre, köztük 6 ezret Párizsban. A l'Opération Sentinelle 5000 katonája is jelen lesz. Az l'Opération Sentinelle egy folyamatban lévő francia katonai művelet, amelyben 10 000 katona, valamint 4 700 rendőr és csendőr vesz részt, és amelyet a 2015-ös támadások után hoztak létre, hogy megvédjék Franciaországot a terrorizmustól.

Nagyon magas terrorfenyegetettséggel állunk szemben

- mondta Gérald Darmanin belügyminiszter.

A szilvesztert mindig nagy figyelemmel kísérik Franciaország-szerte. Idén azonban az ország „nagyon magas terrorfenyegetettséggel” néz szembe – mondta Gérald Darmanin belügyminiszter pénteken. Az országot „vészhelyzet” alá helyezték, ami a legmagasabb szintű riasztás.

A fenyegetettség Franciaországban október közepén a legmagasabbra emelkedett, miután Arras városában egy tanárt halálra késeltek. Darmanin akkor azt mondta, hogy van kapcsolat a közel-keleti eseményekkel. A Hamasz és Gáza között éppen kitört a háború. Az európai biztonsági tisztviselők szerint megnő a támadások kockázata a háború által radikalizálódott emberek részéről.

A párizsi rendőrség két helikopterét telepítik a párizsi régióba, és a hadműveletet a Place de la Concorde-ra „terjesztették ki”. A Champs-Élysées-n, ahol egy-másfél millió embert várnak, betiltják az alkohol és a fegyverként használható tárgyak árusítását.

Darmanin szerint a város támaszkodhat egy nagy általános biztonsági rendszerre, beleértve a drónokat is, amelyek nagyon hatékonynak bizonyultak. Laurent Nuñez, a párizsi rendőrprefektus hozzátette, hogy "a belső és külső körzetekben bevethető mobil csapatokat biztosítanak".

A belügyminiszter a múlt héten már „rendkívüli éberségre” szólította fel a prefektusokat az ünnepek alatt, a „még mindig fennálló rendkívül magas terrorveszély miatt”. Darmanin ma hangsúlyozta, hogy a karácsonyi ünnepségek nagyon zökkenőmentesen zajlottak.

Tavaly szilveszterkor 500 embert tartóztattak le, de "figyelemreméltó incidenst" nem jegyeztek fel. A hatóságok közölték, hogy a járműtüzek száma 21%-kal csökkent az előző évhez képest.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések