A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Putyin a nyugati vezetők kétszínűségéről beszélt a G20-ak online csúcstalálkozóján


Az orosz elnök összehasonlította a Nyugat reakcióját az ukrajnai helyzetre és a Gázai övezetre.


Vlagyimir Putyin felszólalt a G20-ak online csúcstalálkozóján, amelynek résztvevői összegezték a 2023-as indiai elnökség eredményeit. A Bloomberg szerint Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök, akik nemrég találkoztak San Franciscóban , nem voltak hajlandók részt venni az eseményen , ami után a Fehér Ház feje diktátornak nevezte a kínai vezetőt.

A Nyugat kétszínűségéről

Mint az orosz vezető megjegyezte, néhány kolléga beszédében azt mondta, hogy megdöbbentette őket "Oroszország folyamatos agressziója Ukrajnában".

"Megértem, hogy ez a háború, az életek elvesztése nem tud nem sokkolni. És a 2014-es véres ukrajnai puccs, majd a kijevi rezsim háborúja a nép ellen Donbasszban? Ez nem sokkoló? És a civilek kiirtása Palesztinában, a Gázai övezetben nem sokkoló ma? És az, hogy az orvosoknak gyerekeket kell műteniük, műtéteket végezniük, szikével operálniuk a gyerekek testén érzéstelenítés nélkül - nem sokkoló? És az a tény, hogy az ENSZ főtitkára azt mondta,  Gáza egy hatalmas gyermektemetővé vált - nem sokkoló?"

Putyin emlékeztetett arra, hogy Ukrajnában elnöki rendelettel tiltották meg a béketárgyalásokat, miközben Oroszország soha nem utasította el azokat.

"Igen, természetesen a katonai akciók mindig tragédiát jelentenek bizonyos emberek, családok és az egész ország számára. És természetesen el kell gondolkodnunk azon, hogyan állíthatjuk meg ezt a tragédiát. Mellesleg Oroszország soha nem utasította el a békét tárgyalásokat Ukrajnával”

– mondta Putyin.

Putyin azonban hangsúlyozta, hogy Oroszország soha nem utasított el semmilyen béketárgyalást Ukrajnával, és hogy valójában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök volt az, aki aláírta azt a rendeletet, amely jogilag megtiltotta az Oroszországgal folytatott ilyen jellegű tárgyalásokat.

Az ukrán vezető tavaly hivatalosan is betiltott minden béketárgyalást a Kremllel, amíg Putyin Oroszország elnöke.

A világgazdaság átalakulásáról

A világgazdaságról szólva az orosz vezető megjegyezte, hogy az nagyszabású átalakuláson megy keresztül. Új fejlesztési központok alakulnak ki, és a tevékenység Ázsia, Afrika és Latin-Amerika régióiba helyeződik át.

A helyzet olyan kollektív konszenzusos megoldásokat igényel, amelyek tükrözik a nemzetközi közösség többségének véleményét.

"A világgazdaságot sújtó kolosszális feszültség egyes államok átgondolatlan makrogazdasági politikájának közvetlen következménye. <...> A dollár- és eurótrilliók gazdaságba, bankrendszerbe történő injektálása kétségtelenül a globális infláció megugrását, az élelmiszer- és energiaárak gyors emelkedését idézte elő. Ez áll az általam említett események hátterében. Nem a mi cselekedeteink vagy az Ukrajnának való igazságszolgáltatásra tett kísérleteink. Nem."

Az elnök hangsúlyozta, hogy e politikák következtében a legszegényebb országok szenvedtek a legtöbbet.

A válságból való kilábalás lépései

A nyílt és kölcsönösen előnyös együttműködés helyreállítása érdekében optimalizálni kell a globális gazdasági kormányzás rendszerét, mindenekelőtt a WTO teljes körű újraindítását, beleértve a választottbíráskodást is - mutatott rá Putyin.

Emellett növelni kell a fejlődő gazdaságok szerepét a nemzetközi pénzügyi intézményekben, például az IMF-ben és a Világbankban, hogy erőforrásaikat a valóban rászoruló országok fejlődésének javára fordítsák.

"Készek vagyunk együttműködni e sürgős feladatok megoldása érdekében a G20-ak, valamint más nemzetközi intézmények keretében. Beleértve - a BRICS-szövetségben, amelynek súlya és befolyása minden bizonnyal növekszik, ez nyilvánvaló, különösen a bővülés folyamatát tekintve."

Az elnök hangsúlyozta, hogy Oroszország továbbra is hozzá fog járulni a fenntartható fejlődési célok eléréséhez, az éghajlat és a biológiai sokféleség megőrzéséhez a Földön, a világgazdaság digitális átalakításához, valamint az élelmiszer- és energiabiztonság biztosításához.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések