Hirdessen itt

Német EP-képviselő a kárpátaljai magyarságról: „Az ottani emberek nagyon jól élnek, mindent megtehetnek magyarul”


Erőszakos ukránosításról szó sincs – jegyezte meg Viola von Cramon-Taubadel.

Clara Lipkowski, a t-online német mobilszolgáltató szerkesztője elemzőket, politikusokat szólaltatott meg a magyar-ukrán viszonnyal kapcsolatban. A szerző azt írja, a szakértők csak kifogásnak tartják, hogy Orbán Viktor az ukrajnai magyar kisebbségre hivatkozva igyekszik megfúrni a felvételi tárgyalások megkezdését Kijevvel. „A Kreml-barát politikus vétóval fenyegetőzik, de meg tudja torpedózni a jövő hónap közepére tervezett döntést. Ám elemzők szerint igazából hideg politikai számítás vezérli” – olvasható a cikkben.

A pozsonyi Globsec munkatársa, Dmitro Tuzsanszkij megjegyezte: a Fidesz az utóbbi 3 évben átszámítva jó 250 millió eurót pumpált Kárpátaljába. Szerinte az a probléma, hogy „gyakran nem kötötték az ukrán hatóságok orrára, mire adtak pénzt”.

Viola von Cramon-Taubadel német zöldpárti EP-képviselő szerint egyértelmű:

„Kárpátalja csak egy eszköz Orbán számára”.

A képviselő vitatja, hogy a kisebbség elnyomott lenne:

„Ha megnézzük, milyen jogokkal rendelkeznek a magyarok a régióban, aligha találunk más kisebbséget, amelynek több joga lenne”

– mondta a politikus a t-online-nak.

„Az ottani emberek nagyon jól élnek, mindent megtehetnek magyarul, sőt, Magyarországra is járhatnak tanulni”. Erőszakos ukránosításról szó sincs

– jegyezte meg.

Cramon-Taubadel szerint „Orbán azért bújik a kárpátaljai magyarság háta mögé, mivel meg akarja kapni a befagyasztott uniós pénzeket. Azaz próbálja sarokba szorítani az EU-t”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések