A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Newsweek: az új amerikai atombomba a 13 milliós Moszkva 300 ezer lakosával végezne


Amerika új, fejlesztésre tervezett atombombája képes lenne Moszkva belvárosát a földdel egyenlővé tenni, és a 13 millió lakosból több mint 300 ezret megölni – jelentette pénteken a Newsweek magazin a Nukemap online eszközzel készített szimulációra hivatkozva.

A Pentagon a múlt hónap végén jelentette be, hogy a B61-es nukleáris gravitációs bomba új változatának – a B61-13-asnak – a gyártására törekszik, a kongresszus engedélyétől függően. A fegyver becsült hatóereje 360 kilotonnás lenne, ami 24-szer erősebb, mint a második világháborúban Hirosimára ledobott atombomba.

Ha felrobbanna Moszkva felett, a bomba becslések szerint 311 480 embert ölne meg és 868 860-at sebesítene meg – írja a Newsweek. Ha Szentpétervárra, Oroszország második legnagyobb városára dobnák le, a robbanás halálos áldozatainak becsült száma elérné a 360 150-et – tette hozzá a lap.

A Newsweek szerint a bomba detonációjának helyszínétől fél mérföldes körzetben bármi elpárologna a hatalmas tűzgömbben. A robbanás épületeket rombolna le, és egy mérföldes körzetben valószínűleg mindenki meghalna, míg a detonáció helyszínétől két mérföldes körzetben élők egy hónapon belül meghalnának a magas sugárterhelés miatt – írta a magazin. A túlélők további 15%-a később rákban halna meg, sokan pedig életveszélyes égési sérüléseket szenvednének. 


Az új bomba tervét az Oroszország és a NATO között Ukrajna miatt kialakult patthelyzet közepette fedték fel, mivel szakértők, politikusok és a média a konfliktus nukleáris háborúvá eszkalálódásának kockázatait vitatták.

Oroszország azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy titokban megsérti a fegyverzetellenőrzési megállapodásokat.

A hét elején Oroszország hivatalosan is visszavonta az 1996-os Átfogó Atomcsend-szerződés (CTBT) ratifikálását. Vlagyimir Putyin elnök szerint az atomsorompó-szerződés használhatatlanná vált, mivel az Egyesült Államok soha nem ratifikálta azt.
 
“A szerződést nem ratifikáló államok közül a legpusztítóbb álláspontot az Egyesült Államok képviseli, amely évek óta kijelenti, hogy a kongresszusban nem fogja támogatni a szerződés ratifikálását” – áll a Kreml közleményében.

Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország nem fog nukleáris kísérleteket végezni, hacsak az Egyesült Államok nem teszi ezt meg előbb.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések