A rizsfelfújt gyerekkorunk egyik kedvenc desszertje volt. Az édesség akkor az igazi, ha habkönnyű, és nem szárad ki a sütőben.
Ha a tejberizs elkészítésénél kicsit több időd van, süss belőle felfújtat. Az édesség jobban megemelkedik a sütőben, ha a tojásfehérjét habbá verve adod a rizshez. Keverhetsz hozzá mazsolát, és kínálhatod lekvárral, vagy leöntheted csokikrémmel, vaníliasodóval.
Hozzávalók 4 személyre
👉 2 bögre rizs
👉 1 l tej
👉 2 dl víz
👉 5 dkg cukor
👉 3 db tojás
👉 1 csomag vaníliás cukor
👉 1 db citromból citromhéj
👉 1 csipet só
👉 vaj (a tepsi kikenéséhez)
Elkészítés:
A rizst alaposan mosd meg, és lefedve főzd a két deci vízben. Ha mindet magába szívta, öntsd hozzá a tejet, add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a sót. Lefedve, kis lángon főzd tovább. Ha a rizs puha, húzd le a tűzről, és hagyd hűlni.
A tojásokat óvatosan válaszd szét. A sárgáját keverd ki jól a cukorral, és csorgasd a kihűlt rizshez. Óvatosan forgasd hozzá a kemény habbá vert tojásfehérjét is. A masszát simítsd egy vajjal kikent tepsibe, és előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg körülbelül 30 perc alatt. Vedd ki a sütőből, hagyd egy kicsit hűlni, majd porcukorral megszórva kínáld.
0 Megjegyzések