A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Donáth: Nem kérünk engedélyt Gyurcsánytól a létezésünkre

A Momentum önmagában nem tud kormányt váltani, de nem lesz a DK KDNP-je, mondja Donáth Anna.

A Momentum EP-képviselője a Telexnek adott egy hosszabb interjút, ahol többek között arról is beszélt, hogy az önkormányzatokban továbbra is együttműködnének a DK-val, de egy új politikai szövetséget építenének, amely nem a többi párt ledarálásáról és kivéreztetéséről szól, hanem valóban partnerként kezeli őket.

- Mikor beszélt utoljára Gyurcsány Ferenccel? Jelezték a Válasz Online-on publikált cikke megjelenése előtt a Demokratikus Koalíció vezetésének, hogy mire készülnek?

- Nem gondolom, hogy keresnem kellett volna őt, vagy bárki mást a Demokratikus Koalíció vezetéséből. Nekem nem velük van dolgom, hanem a választókkal. Utoljára szerintem a választás éjszakáján beszéltem Gyurcsány Ferenccel.

- Hogyan tudja elérni a Momentum, hogy az ön szavai szerint ne legyen a DK KDNP-je?


- Előbb fogja a Momentum felszámolni magát, mint hogy bejelentkezzen az ellenzéki túlélő szerepére, és Gyurcsány Ferenctől kérjen engedélyt a létezésére. Politikai pártként addig van értelme a Momentumnak, ameddig vannak választói. Mi nem a többi ellenzéki párt barátjaként, ellenségeként, szolgájaként vagy kiszolgálójaként jöttünk létre, hanem egy új politikai generációt és egy új politikai kultúrát szeretnénk képviselni.

- Azt mondta ugyanakkor, hogy a választási szabályok miatt együtt kell működniük az ellenzéki pártoknak. Hogyan tudja a Momentum érvényesíteni az akaratát az ellenzéki szövetségen belül, ha egyedül van?

- Nem a Momentum tudja, a választók fogják. Tettem egy politikai ajánlatot, az a feladatom ettől kezdve, hogy meggyőzzem a választókat, ez a legjobb nekik. Ha azt mondják a választók, hogy nekik ez a politikai ajánlat kell, hiába próbálja meg eljátszani a többi párt, hogy őket ez nem érdekeli. Ha a Momentumnak több választója lesz, mint a legtöbb szereplőnek a tárgyalóasztalnál, akkor más lesz a helyzet.

- A közvélemény-kutatások azonban egyelőre nem ebbe az irányba mutatnak. A felmérések szerint az elmúlt egy évben nemhogy nőtt, még veszített is a támogatottságából a Momentum. A Szabad Európa cikke szerint leforrázta a párt tagjait a Medián szeptemberi felmérése, amelyben a teljes népesség körében 4, a pártválasztók körében pedig 6 százalékon szerepelt a Momentum. Mi az oka, hogy a Momentum nem tudta növelni a támogatottságát az elmúlt egy évben? Miért nem tudta megközelíteni az ön által kritizált DK-t?

- Egyik ellenzéki párt sem tudta érdemben növelni a támogatottságát az elmúlt egy évben, a Demokratikus Koalíció sem. Engem az a tendencia forrázott le, hogy egyikünk se lépett előre egy tapodtat sem. Az viszont látszik a számokból, hogy az ellenzéki szövetségben két párt mögött van valós társadalmi támogatottság: a Momentum és a DK mögött.

- A Momentum valós társadalmi támogatottságát a jövő júniusi EP-választás mutathatja meg. Milyen eredményre számít, sikerülhet-e megtartani a két mandátumot, amelyet a legutóbbi választáson nyertek?

- 2019-ben is azt mondtam erre a kérdésre, hogy nem utasítok vissza 21 helyet sem. Úgy indulok neki a kampánynak, hogy szeretném, ha a Momentumé lenne az egyik legnagyobb magyarországi delegáció. Teljesen objektíven is kijelenthetem szerintem, hogy azt a munkát várják el a választók, amit Cseh Katalinnal az elmúlt négy évben az Európai Parlamentben végeztünk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések