A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

„Elemzésben” udvarolt a Politico Tusknak

A lap hasábjain megjelent cikk szerzője szerint az új lengyel kormánnyal erősödni fog Európa biztonsága.

A lengyelországi meglepetés-szavazás megérdemli Európa figyelmét, annak a lengyel demokráciát érintő fontos belpolitikai, illetve az EU-t és az atlanti kapcsolatrendszert érintő ugyanilyen fontos geopolitikai következményei lesznek a Politico elemzése szerint.

A szerző, Matthew Kaminski úgy véli, a Jog és Igazságosság (PiS) párt nyolc éves kormányzása alatt olyan politikai rendszert vezetett be, amelyet a konzervatív katolikus társadalomszemlélet, a nacionalizmus, és az abból fakadó arrogáns külpolitika, valamint a gondoskodó állam gyakorlata jellemzett.

Elemzése szerint a kormánypárt narratívája hangos volt, amelyet az állami média visszhangszobái még inkább felerősítettek, de bírálóik vádja ellenére mégsem volt a rendszer autokrácia, hiszen a választás eredménye azt demonstrálja, hogy ha a többség az érdekei alapján kifejezi az akaratát, akkor a kormány leváltható. 

A Politico cikke szerint egy további meghatározó tényező, hogy a vezető személye számít – a szavazók szeretik, ha egy vezető nagy karakter.

Donald T(usk) sok tekintetben bírja Donald T(rump) erényeit, jól kommunikál, közvetlen kapcsolatban áll választóival, és jól ismeri a médiamegjelenések fortélyait. A kormánypárti kampány karaktergyilkos kísérlete megpróbálta őt orosz vagy német bábnak, minden rossz megtestesítőjének bemutatni, mégis, pártja, a Polgári Platform (PO) addig volt erős, amíg az élén állt – amikor évekig Brüsszelben az Európai Tanács vezetője volt, távollétében a párt gyengült, amikor kormányfő-jelöltként a párt élére állt a választási küzdelemben, megerősödött.

A hárompárti új lengyel kormány nem fog változtatni Lengyelország Ukrajna-politikáján

– jelzi a cikk, hozzátéve: az ukrán gabonaexport okozta vitán kívül a lengyel-ukrán viszony problémamentes, Európában az ukrán hadsereg leginkább a lengyel partner elkötelezett támogatására számíthat. Ennek oka: 

a lengyelek történelmi tapasztalataik miatt az orosz fenyegetést ugyanolyannak látják, mint az ukránok, vagyis egzisztenciálisnak. Tuskot Brüsszelben oroszellenes politikusként kezelték, nem értették, hogy a 2014-es krími annektálás után miért próbálta Angela Merkel német kancellárt egy kemény Moszkva-ellenes magatartásra rábírni – a 2022-es háborús események a lengyel vezetőt igazolták – írja a Politico.

Donald Tusk vasárnapi győzelme Európa számára most azt is jelentheti, hogy Lengyelország enyhíteni tudja az Ukrajna további támogatása miatt keletkezett belső, uniós feszültséget: Amerika figyelme a közel-keleti szövetségesét, Izraelt ért terrortámadás miatt a gázai háborúra terelődik Ukrajnáról, az Egyesült Királyság az unióból való kilépését követően pedig az EU súlypontja Németország és Franciaország lett.

Biztonságpolitikai szempontból az EU három legfontosabb fővárosa ma Berlin, Párizs és Varsó

– fogalmaz a cikk szerzője, aki szerint ezt a természetes szövetséget a PiS konfrontatív, németellenes külpolitikája megbontotta. Ma viszont mind a német, mind a francia külpolitika érti már az orosz fenyegetés súlyát, az új lengyel külpolitika pedig rá tud csatlakozni majd a Berlin-Párizs tengelyre.

Ez a „trojka” ma Európa biztonságpolitikai reménysége, ha az Egyesült Államok támogatása a NATO és Ukrajna számára lanyhulna, ez a három vezető uniós állam tud a sarkára állni, hogy katonai ellensúlyt adjon a keleti (orosz és kínai) veszélynek.

Európa sokszor ígérte védelmi képességeinek megerősítését, az új lengyel kormány védelmi politikai irány egy új lehetőség ennek megvalósítására – zárja a Politico elemzése.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések