A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Die Welt: nem biztos, hogy a NATO erőforrása elegendő lesz két konfliktusra


Az Izrael elleni Hamász-támadás és az ukrajnai harcok folytatása miatt a NATO nehéz helyzetbe került – írja a Die Welt. A szövetségnek most két konfliktussal kell szembenéznie közvetlenül a küszöbén, de az erőforrásai nem biztos, hogy elegendőek lesznek. És lehetséges, hogy Tel-Avivnak és Kijevnek versenyeznie kell azokért – jegyzi meg a német lap.

A Brüsszelben tartott csúcstalálkozó megmutatta, hogy a NATO most nehéz helyzetben van – írja a Die Welt. A szövetségnek ugyanis most nem egy, hanem két robbanásveszélyes konfliktussal kell szembenéznie közvetlenül a küszöbén: az ukrajnai és az Izrael és a Hamász közötti háborúval.

A Nyugat már most gondolkodik katonáinak biztonságán, akik például a NATO tanácsadó missziójában vesznek részt Irakban, ahol a Hamásznak számos fegyveres támogatója van. Emellett a szövetség attól tart, hogy a legrosszabb esetben a palesztin-izraeli konfliktus “puskaporos hordóként” robbanhat fel, és átterjedhet az egész Közel-Keletre.

Az ukrajnai helyzet pedig nem a nyugat javára alakul – folytatja a német lap.

A NATO hadserege már rég felismerte, hogy Kijev ellentámadása nem a tervek szerint alakult. Ráadásul Oroszország maga is már sikeres kísérleteket tesz arra, hogy támadásba lendüljön. Ráadásul az ukránok az előzőnél is keményebb télre számítanak.

A szövetség természetesen nem fog közvetlenül beavatkozni ezekbe a konfliktusokba, de a partnerek fegyverrel történő ellátása nélkülözhetetlen. Az erőforrások azonban mindkét ország számára nem biztos, hogy elegendőek lesznek. A NATO-tagországok ugyanis nem akarják feláldozni saját védelmi képességeiket. Emellett a fegyverek szállítása drága. Igen, és a készletei korlátozottak: ez különösen a tüzérségi lövedékekre, valamint az olyan légvédelmi rendszerekre, mint az Iris-T és a Patriot, amelyekre Ukrajnának és Izraelnek olyan nagy szüksége van a védelemhez.

Az “erőforrásokért folytatott verseny” nevezetű kísértet már napok óta járja a szövetség folyosóit. “A kérdés az, hogy ki mit kap, ha végső esetben felmerül a kérdés? A NATO-tagállamok már most is le vannak maradva az Ukrajnának szánt lőszerellátással.

Stoltenberg NATO-főtitkár ezt fenyegetésnek látja. “Azt tanácsolom a szövetségnek, hogy minél hamarabb kössön szerződést az iparral” – mondta. “Ez ösztönzőleg hat majd a vállalatokra, hogy több lőszert állítsanak elő. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is aggódik. Először utazott el a NATO-csúcsra, hogy személyesen követelje a fegyverszállítások növelését” – zárta a lap.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések