A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Brutális összegekkel támogatta a baloldali médiát egy brüsszeli alapítvány


Egy 1998 óta létező alapítvány több millió forintot osztott szét baloldali médiaházaknak és újságíróknak. A Journalismfund támogatta egyebek mellett Böjte Csaba lejárását célzó cikksorozatot is, de több mint 16 ezer eurót fizettek azért két újságítónak, hogy összemossák a Fidesz–KDNP politikáját a szélsőséges, magyargyűlölő romániai AUR nevű párttal.

„A Journalismfund egyik friss híre szerint idén nyáron két szerkesztőség, a Nyugat.hu (Nyugat Média és Világháló Egyesület) és Debreciner (Együtt Debrecenért Egyesület) számára ítéltek meg 20 ezer, valamint 18 ezer 260 eurót, vagyis 7-7,7 millió forintot. Az előbbi a baloldal nyugat-magyarországi, a másik a hajdúsági szócsöve” – írta meg a Tűzfalcsoport. Mint kifejtik, az utóbbi mögött álló szervezet neve szerepelt már a Soros Alapítvány 2000-es évkönyvében is, a Czeglédy Csaba és mások által alapított Nyugat Médiáé pedig abban a titkosszolgálati jelentésben, amely a hírhedt „gurulódollárokról”, a baloldal 2022-es amerikai, Demokrata Párthoz köthető kampányfinanszírozásáról szól.

 

Milyen cikkeket támogatott a Journalismfund?

A Journalismfund egyébként 1998 óta létező alapítvány, az Európai Unió társfinanszírozásával működik. A honlapján azt írja, hogy a célja „A határokon átnyúló független oknyomozó újságírás elősegítése adományozók és újságírók összekapcsolásával a demokrácia megerősítése érdekében Európában.” Ennek értelmében projekteket és kiadókat egyaránt támogat. A Tűzfalcsoport összegyűjtötte, milyen cikkekhez járult hozzá az alapítvány:

  • Keller-Alánt Ákos (Magyar Narancs) két projektben volt benne bel- (a HVG-s Rácz Tibor) és külföldi kollégáival. Ezekre együttesen csaknem tízezer eurót, 3,5 millió forintot kaptak. A címek itt magukért beszélnek: Hogyan exportálja Orbán az illiberalizmusát és A magyar „Zuckerberg”, aki életben tartja Orbán rendszert.
  • A Szerbiából Magyarországra – Átkelni a határon az EU-ba című projektnek a végeredménye egyetlen cikk és egy videó lett – több mint húszezer euróból. Az Átlátszó kvartettje (Gyurkovics Virág, Bodoky Bence, Segesvári Csaba és Szabó Krisztián) tehát annyi pénzt kapott valamiért, mint most a Nyugat.hu egész kollektívája.
  • Sipos Zoltán (Átlátszó) és román kolléganője, Codruța Simina a Gyűlölet megosztása című kétnyelven publikált munkájának „árába” pedig beleférne a Debreciner működési támogatása. A Journalismfund 16 600 eurójából egy olyan cikk született, amely a Fidesz–KDNP politikáját igyekszik összemosni a szélsőséges, magyargyűlölő romániai AUR-éval.
  • Szabó Tünde (a Főtér.ro volt szerkesztője) és Kulcsár Árpád (Átlátszó) pedig Böjte Csaba lejárását célzó botrányos cikkeikre nyertek el 14 500 eurót.

 

Amerikában sincs ez másképp

A Tűzfalcsoport megírta, hogy az amerikai Media Research Center (Médiakutató Központ) új jelentése feltárta a Soros György és 54 prominens médiaszemélyiség közötti kapcsolatokat. A szerzők, Joseph Vazquez és Dan Schneider által dokumentáltak szerint ezek között vannak riporterek, műsorvezetők, rovatvezetők, szerkesztők, hírügynökségi vezetők és újságírók. A legjelentősebb médiaszemélyiségek közül a következőkről derült ki, hogy kapcsolatban állnak Sorossal, gyakran azért, mert az általa finanszírozott szervezetek igazgatótanácsában ülnek:

• Christiane Amanpour, a CNN riportere egykor a Center forPublic Integrity, egy korábban Soros által finanszírozott nonprofit oknyomozó újságíró csoport vezetőségében ült.


• Lester Holt, az NBC munkatársa, Sally Buzbee, a Washington Post munkatársa, Julie Pace, az AssociatedPress ügyvezető szerkesztője és Alessandra Galloni, a Reuters főszerkesztője mind tagjai a Committee to ProtectJournalists nevű, Soros által finanszírozott szervezet igazgatótanácsának, amely állítólag az újságírók jogait védi.

• Margaret Brennan, a CBS és Fareed Zakaria, a CNN munkatársa a nagy befolyással bíró Council on ForeignRelations, a Soros által támogatott, az amerikai külpolitikára szakosodott agytröszt igazgatótanácsának tagja. (A szervezet neve ismerős lehet, ennek a tagja a dollárbaloldal botrányban érintett Korányi Dávid is.)

• Az NBC elnöke, Cesar Conde az Aspen Institute, egy Soros által támogatott agytröszt igazgatótanácsának tagja. Az elmúlt években baloldali bizottságot rakott össze az úgynevezett dezinformáció elleni küzdelem érdekében, és a nemrég nyilvánosságra hozott Twitter-akták alapján érintett a New York Post által megírt Hunter Biden laptopos történet elhallgatásában.

• Az NPR (National Public Radio) elnök-vezérigazgatója, John Lansing a Soros által a kiadványának nyújtott közvetlen finanszírozás révén kapcsolódik a szervezethez.

• A PolitiFact főszerkesztője, Angie Dronbic Holan tagja a Soros által támogatott International Fact-Checking Network igazgatótanácsának, amely nyíltan nyomást gyakorolt a Facebookra, hogy cenzúrázza az általa félinformációnak tartott információkat (azaz mindent, ami a liberális narratívával ellentétes), és amely az ernyője alatt működő több tucat tényellenőrző szervezet „legfelsőbb szerve”.

Mint a portál kifejti, ehhez kapcsolódóan a „Sorossal szembeni bármilyen kritika antiszemita” narratíva természetesen átterjedt más baloldali sajtóorgánumokra is. Az ilyen típusú vádak olyannyira abszurdok, hogy az egyik médium,

a Moment Magazine odáig ment, hogy antiszemitizmussal vádolta meg Izrael zsidó miniszterelnökét, Benjamin Netanjahut, amiért bírálni merte Sorost.

Soros a Trump-korszakban felpörgette médiabirodalma finanszírozását: kutatások szerint 2016 és 2020 között minimum 131 millió dollárt osztott ki legalább 253 újságíró és aktivista médiacsoport befolyásolására, hogy azok szélsőbaloldali nézeteket népszerűsítsék a progresszíveknek fontos témákat. Amikor ezek a sajtóorgánumok Soros bármilyen visszás cselekedetéről beszámolnak, gyakori stratégiájuk, hogy a vádakat „összeesküvés-elméleteknek” állítják be.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések