A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Összefüggés a bél egészsége és az Alzheimer-kór között


Egy tanulmány szerint szoros kapcsolat áll fenn az Alzheimer-kór és a bél egészsége között. Még további kutatásokra van ugyan szükség ennek a ténynek az igazolására, azonban ha beigazolódik, hogy ez valóban így van, akkor ezzel a betegség is korai felismerésre kerülhet, illetve a kezelés is sokkal hatékonyabbá válhat.


A tanulmány azt írja le, hogy voltaképpen a bélbetegségben szenvedők körében sokkal gyakoribb az Alzheimer-kór kialakulásának a kockázata, mint azok körében, akik nem szenvednek semmilyen bélbetegségben.

Az Alzheimer-kór negatív hatással van a memóriára és a gondolkodási képességekre. Voltaképpen ez a betegség a demencia egyik legelterjedtebb formája.

Napjainkban több millió ember szenved Alzheimer-kórban. Kezelések ugyan léteznek rá, de a betegség nem gyógyítható, csak a lefolyása lassítható a gyógyszerekkel és a különféle terápiákkal.

A tanulmány tehát azt írta le, hogy a bélrendszeri betegségek és az Alzheimer-kór kialakulása között genetikai kapcsolat van. Mintegy 400 000 embert vizsgáltak, amikor erre a következtetésre jutottak, ami meglehetősen megalapozottnak tűnik. Ez a megállapítás azért is nagyon hasznos, mivel így potenciálisan korán felismerhető, hogy kik azok, akik a rizikócsoportba tartoznak. Ha tehát valakinél megállapítanak valamilyen bélbetegséget, akkor sokkal jobban tudnak a betegre fókuszálni, illetve a kapcsolatot keresni a memóriaproblémák és a bélbetegségek között. Ezen kívül a bélbetegségek gyógyításával jelentősen csökkenthető az Alzheimer-kór kialakulásának rizikója.

A kutatások során kapott eredmények további bizonyítékul szolgálnak a bél-agy tengely működésére, amit a tudósok eddig is tudtak, és ezzel kapcsolatban is sok tanulmányt publikáltak, azaz hogy kétirányú kapcsolat van az agy kognitív és érzelmi központja, illetve a belek működése között.

Amikor a kutatók az Alzheimer-kór és a bélbetegségek közötti kapcsolatot vizsgálták, akkor fókuszba került a koleszterin szerepe is. A tudósok úgy vélik, hogy a magas koleszterinszint igencsak nagy szerepet játszik mind a bélbetegségek, mind pedig az Alzheimer-kór kialakulásában. Ezek a vizsgálatok azt sugallják, hogy az Alzheimer-kór és a bélbetegségek kialakulása a lipidek anyagcseréjének, az immunrendszer állapotának és még a koleszterinszint-csökkentő gyógyszereknek a számlájára is írható.

Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a magas koleszterinszint az idegrendszerben is károsodást okoz, ami abnormális koleszterin-anyagcserét eredményez az agyban. A kutatók úgy vélik, hogy az agyban megemelkedett koleszterin összefüggésbe hozható az agy degenerációjával, illetve az azt követő kognitív károsodással.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések