A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megint a magyarság fájdalmán gúnyolódnak


A közösségi médiában terjed egy fotó, hogy fiatalok egy csoportja gúnyt űz egy emlékműből, ők ezt nagyon viccesnek gondolják. A képet egy bizonyos Molnár Máté osztotta meg. 

A Magyar Fájdalom szobra egyébként Zamárdiban található, és a kozterkep.hu azt írja róla, hogy

ezt a szép köztéri szobrot Margó Ede (1872-1946) szobrászművész alkotta, és ajándékozta Zamárdi községnek a harmincas években. Margó Ede akadémikus típusú portréi és emlékművei megtalálhatók az ország több városában és a nyugati országokban is. Szobrai, alkotásai védettek.

Az ő tehetségét dicséri többek között a szegedi Dankó Pista- valamint a miskolci Kossuth-szobor; fürdőtelepi szép kápolna homlokzati Jézus-szobrát és a bent látható Mária-szobrot is tőle kapta Zamárdi. A magyar fájdalom emlékművét, mint igaz magyar ember, a trianoni országcsonkító döntés miatt érzett fájdalmának kifejezésére ajándékozta a községnek. Csónakjában a viharos vízen hánykódó izmos férfialak a bánat, az egyedüllét, az elkeseredett küzdelem szimbóluma. A magyarság magányos küzdelmét testesíti meg ez a szobor.

Az emlékmű mondanivalója miatt, hányatott sorsnak volt kitéve évtizedeken keresztül. Először bedeszkázva, majd raktárban félrelökve, méltatlan körülmények között várta, hogy rendeltetésének megfelelő helyre kerülhessen. 1956 után ismét köztérre került, de új felirattal: ‘A túlsó part felé’. 1991-ben a község lakosságának határozott kívánságára ismét az eredeti felirat került a szobor talapzatára. A szobrot gondos szakértő kezek rendbe hozták, és jelenlegi helyére tették.

Azt már csak halkan jegyezzük meg, hogy milyen „érdekes”, hogy az ilyen liberális szemléletű fiatalok (kiknek kötődése lehet ilyen irányultságú politikai pártokhoz is) valahogy mindig a magyarság fájdalmán szeretnek viccelődni, véletlenül sem egy másik népén.

Félreértés ne essék: mi nem szeretnénk ezt sem és ugyanúgy ízléstelennek tartjuk, de elképzelhető, miféle felháborodás robbanna ki, ha ez a gúnyolódás egy holokauszt-emlékmű előtt történt volna.

- írja a Magyar Jelen.

Egyébként azóta született egy "bocsánatkérő" poszt is, bár az eredeti bejegyzést továbbra is „védhetőnek tartja”:


(Magyar Jelen)

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések