Hirdessen itt

A Sorosék által fizetett Korányiék Lengyelországban is elkezdtek kavarni


A Korányi Dávid vezette Action for Democracy Lengyelországban is elkezdte finanszírozni azokat a liberális álcivil szervezeteket, amelyek a jobboldali kormányt szeretnék megbuktatni. A támogatott NGO-k közül számos olyan akad, akik Soros György alapítványaitól is kapnak forrásokat. 

A Bajnai Gordon és Karácsony Gergely korábbi tanácsadója, Korányi Dávid vezette Action for Democracy (A4D) az október közepén esedékes lengyel parlamenti választást is guruló dollárokkal akarja befolyásolni, a jelenséggel már a lengyel sajtó is foglalkozik.

A konzervatív wpolityce.pl hírportál cikkében felidézi azt az idehaza már jól ismert tényt, hogy az A4D olyan „csatatérállamként” tekint Lengyelországra, ahol veszélyben van a demokrácia, és szerintük ezt úgy lehet orvosolni, ha rengeteg pénzzel támogatják az ellenzékhez köthető NGO-kat. A magyar példához hasonlóan az A4D a lengyel ellenzéknek jutatott támogatásainak mértékéről semmit sem árult el, mindez csak később kerül nyilvánosságra. Annyi azonban bizonyos, hogy a Korányiék által támogatott civil szervezetek között számosan akadnak olyanok, amelyeket Soros György is bőkezűen patronál.

A cikk szerzői rámutatnak: a Soroshoz köthető intézményeken keresztül pénzelt alapítványok külföldről több millió złoty-t pumpáltak a lengyel NGO-kba. 

Ezek a szervezetek ráadásul máshonnan is nagy mennyiségű forrásokat kapnak, például a Norvég Alaptól, és más hálózatokon keresztül, ugyanis a balliberális politikusok régóta „csatatérállamként” tartják számon Lengyelországot.

A wpolityce.pl cikkében részletesen bemutatja az A4D magyarországi tevékenységét: a Korányiék által vezetett szervezet 8,8 millió dollárral, vagyis több mint 3 milliárd forinttal segítette az ellenzéket. Ám a teljes összeg csak később derült ki: Márki-Zay Péter először csupán 1,8 milliárd forintot vallott be.

A lengyel portál idéz a Magyar Nemzet egyik cikkéből is, amelyből kiderült, hogy az A4D tavaly legalább öt olyan olasz civilszervezetnek juttatott támogatást, amelyek az ottani baloldalhoz voltak köthetők – Korányiék ugyanis az olasz választások előtt is aktivizálták magukat. A támogatottak listáján ott volt egy brüsszeli székhelyű szervezet is, a Progressive Acts, amelynek feladata a legnagyobb olasz baloldali párt, a Demokrata Párt kampányának megszervezése volt. 

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések