A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Robert C. Castel: Az EU jelentéktelen ebben az új tömegháborúban


A biztonságpolitikai szakértő szerint Moszkva egy esetleges konvencionális háborúra készül a NATO ellen – olvasható a Magyar Nemzeten megjelent cikkben.  

„Amit jelenleg látunk, az Oroszország katonai színvonala, de ez nem egy statikus állapot. Az orosz katonai erő, az orosz hadiipar ugrásszerűen fejlődik, növeli a teljesítőképességét, az orosz hadsereg egyre erősödik, és ennek kellőképpen aggasztania kell mindenkit” – fogalmazott Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei (SZON) hírportálnak. 

A portál kérdésére a szakértő a mostani orosz–ukrán háború kapcsán más konfliktusokhoz képest a „tömegháború visszatérésében” látja a legnagyobb különbséget. Szerinte ugyanakkor Moszkva jelenleg nem vet be minden eszközt, ugyanis tartalékol, mert „Oroszországnak készülnie kell egy esetleges konvencionális háborúra a NATO ellen”. Azonban hozzátette, hogy szerinte már nincsennek az orosz „sufniban” csodafegyverek.

A SZON-nak adott interjúban Castel a háború indítása kapcsán az orosz agresszióra emlékeztetett, ugyanakkor szerinte az előzményekhez tartozik, hogy „a NATO kelet felé rohant, Oroszország nyugat felé, s mint két vonatnak, össze kellett ütközniük egy még semleges területen”. Hozzátette: 

Ez a háború bele volt huzagolva Európa földrajzába, geopolitikájába és a két tömb stratégiai kultúrájába.

A háború természete kapcsán kiemelte, hogy a védelem sokkal erősebbé vált, mint a támadás, amely viszont bonyolultabb lett haditechnikai és katonai szociológiai okok miatt. Az orosz gyors sikerek elmaradását a szakértő az „orosz tervezési hibákban” látja, amely egy olyan tömegháborúhoz vezetett, amelyre senki sem volt felkészülve.

A konfliktusban az Európai Unió szerepe kapcsán Castel az „EU jelentéktelenségére” mutatott rá, mondván a nagy döntéseket a tengerentúlon és egyes európai államokban hozzák meg. 

Szerinte az EU a koronavírus-válság idején is olyan irreleváns volt, mint most a háború során.

Az eszkalációs veszélyre és a Kárpátaljára tervezett német harckocsigyár kapcsán a biztonságpolitikai szakértő úgy vélekedett: 

Ez a harckocsigyár még fel sem fog épülni, már égni fog, mint az összes többi ukrán hadiüzem

 – utalt arra, hogy az oroszok minden hasonló üzem építkezését folyamatosan támadják.

A háború lezárása kapcsán a szakértő kifejtette, hogy a felek által kínált feltételek a másiknak elképzelhetetlenek, továbbá „egyik fél sem szenvedett még eleget ahhoz, hogy a követeléseik teljesítésének a haszna kisebb legyen, mint a háború folytatásának a fájdalma”. Szerinte akkor lesz majd tárgyalás, ha ez a szenvedés megfordul.

Castel szerint a konfliktus során egyúttal a hatalmi viszonyok, a geopolitikai világrend megváltozását figyelhetjük meg, amely folyamatnak mindig voltak elszenvedői, és nem lehet kizárni, hogy most mi leszünk azok.

Arra a felvetésre, hogy „Európa a múlt, Ázsia a jövő” Castel szkeptikusan felelt. Szerinte Európa valóban a múlt, de csupán Ázsia egyes részei a jövő. 

Meglátása alapján, ha Észak-Amerika, és különösen az Egyesült Államok „meg tudja oldani a problémáit, sikerül leráznia a woke-őrületet, és visszatérnie a hagyományos gyökereihez, megerősítve a kapcsolatait”, akkor „nagyobb esélye van arra, hogy a jövő kontinenseként lépjen fel, mint Ázsiának”.

A teljes cikk ITT érhető el.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések