Hirdessen itt

Már most a téli energiahiány veszélyére figyelmeztetnek Németországban


Németország gáztárolói már most jobban feltöltöttek, mint 2022 nyarán. Ennek ellenére a Szövetségi Hálózati Ügynökség figyelmeztet a téli energiaellátást érintő esetleges fennmaradó kockázatokra, és ismét takarékosságra szólít fel. 

A jól feltöltött gáztárolók ellenére a németországi Szövetségi Hálózati Ügynökség nem akar tiszta vizet önteni a pohárba a jövő téli energiaellátás tekintetében. Az ügynökség továbbra is fennmaradó kockázatokat lát a gázhiányban, ezért ismét takarékosságra szólít fel. Igaz, hogy az orosz gáz kiesése után más ellátási források állnak rendelkezésre, ennek ellenére korai lenne még a győzelem kikiáltása – mondta Klaus Müller, a hatóság elnöke a Neue Osnabrücker Zeitungnak adott interjúban, amelyet a V4NA nemzetközi hírügynökség szemlézett.

Müller a maradék kockázatok közé sorolta az európai hideg telet és a szabotázsakciókat.

Végül a vezetékek elleni támadások továbbra is horrorforgatókönyvek maradnak – figyelmeztetett. Veronika Grimm gazdasági szakértő szintén arra buzdította a polgárokat, hogy a következő télen takarékoskodjanak a fűtéssel.

A gázellátás ismét szűkös lehet, még a megépített cseppfolyósított földgáz-terminálok ellenére is – hívta fel a figyelmet a szakember, aki a Gazdasági Szakértői Tanács tagja is. Úgy véli, ami igaz volt a tavalyi télre, az még inkább igaz lesz az idei télre, és az európaiak ismét csak reménykedhetnek abban, hogy olyan enyhe lesz, mint legutóbb.

A szövetségi kormány korábbi tájékoztatása szerint egyébként a tárolókban százszázalékos töltöttségi szinten tárolt földgáz mennyisége nagyjából két-három átlagos hideg téli hónap fogyasztásának felel meg. Vagyis, ha csordultig tele lennének a tárolók, és egyáltalán nem érkeznek utánpótlás, 2-3 hónapig épphogy kihúzná az ország a gázzal, persze ha eleget takarékoskodnak közben.

Veronika Grimm a zsugorodó német gazdaság kapcsán azt is megjegyezte a fenti interjúban, hogy a németországi embereknek fel kell készülniük a nehéz időkre.

A német gazdaság stagnálásának jelenlegi szakaszában kevésbé számít, hogy éppen a nulla vonal felett vagy alatt vagyunk-e – mondta, és hozzátette, hogy a politikusoknak tisztán és érthetően ki kell mondaniuk a lakosság felé: a gazdaság klímasemlegességre való átalakítása valamibe kerül – írja a V4NA.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések