A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Borrell: a gaboni puccs és a nyugat-afrikai helyzet “nagy probléma” Európának


Az Európai Unió védelmi miniszterei összeülnek, hogy megvitassák a közép-afrikai Gabonban kialakult helyzetet, miután a volt francia gyarmat katonái korábban bejelentették, hogy átvették az irányítást – közölte szerdán Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője. 

“Ha ez beigazolódik, akkor ez egy újabb katonai puccs, amely növeli az instabilitást az egész régióban”

– mondta Borrell az uniós védelmi miniszterek spanyolországi Toledóban tartott találkozóján, amelyről a Reuters számolt be.

Gaboni katonák egy csoportja szerdán kora reggel jelent meg az országos televízióban, és azt közölték, hogy feloszlatták az állami intézményeket, és érvénytelenítették az ország vitatott választási eredményeit.

A lépés azután történt, hogy a múlt heti elnökválasztás győztesének a régóta hivatalban lévő Ali Bongót nyilvánították, aki így zöld utat kapott a harmadik ciklusra is.

A katonák elítélték Bongo “felelőtlen, kiszámíthatatlan kormányzását”, azt állítva, hogy 14 éves hivatali ideje a “társadalmi összefogás romlásához vezetett, amely az országot káoszba sodorhatja”.

A gaboni puccs a legújabb a katonai hatalomátvételek sorában az elmúlt években Afrikában, alig néhány héttel azután, hogy Nigerben szintén katonák ragadták magukhoz a hatalmat.

A szintén egykori francia gyarmat, Niger új katonai vezetői a 15 országot tömörítő nyugat-afrikai regionális csoport, az ECOWAS nyomása ellenére sem voltak hajlandóak szabadon bocsátani a megbuktatott Mohamed Bazoum elnököt és visszaállítani a demokratikus vezetést.

A regionális hatóság készenléti erőt hozott létre a Franciaország által támogatott katonai beavatkozásra, amely azzal fenyegetőzött, hogy a diplomáciai erőfeszítések kudarca esetén beveti a puccsista vezetők ellen Niameyben.

Mali és Burkina Faso, mindkét katonai vezetésű ország figyelmeztetett a nigeriek ellen irányuló fegyveres akciókra.

MIKÖZBEN BORRELL AGGODALMÁT FEJEZTE KI A KÖZEL 2,5 MILLIÓ LAKOSÚ GABONBAN KIALAKULT HELYZET MIATT, KIJELENTETTE, HOGY A KONTINENS MÁS RÉSZEIN ELKÖVETETT PUCCSOK “NAGY PROBLÉMÁT JELENTENEK EURÓPA SZÁMÁRA”.

“Az egész térség, kezdve a Közép-afrikai Köztársasággal, majd Malival, aztán Burkina Fasóval, most Nigerrel, talán Gabonnal, nagyon nehéz helyzetben van, és az [uniós] minisztereknek minden bizonnyal… mélyen át kell gondolniuk, hogy mi történik ott, és hogyan javíthatnánk a politikánkat ezekkel az országokkal kapcsolatban” – mondta.



Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések