A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

1937. augusztus 11. – Sztálin etnikai alapú tömeggyilkosságainak kezdete


A szovjet Belügyi Népbiztosság (NKVD) 00485. számú parancsát („Приказ НКВД от 11.08.1937 № 00485”) 1937. augusztus 11-én adták ki Nyikolaj Ivanovics Jezsov belügyi népbiztos aláírásával „a Lengyel Katonai Szervezet kémhálózatának teljes likvidálására”. Ezzel indult el a totális sztálini terror és az etnikai alapú tömeggyilkosságok.

1937 augusztusában a szovjet állami terror a „belső ellenségek”: kulákok, papok, hívők, bűnözők után a nemzetiségek ellen fordult.

Sztálin az 1919-20-as lengyel–szovjet háború óta nem bízott a lengyelekben, Jezsov pedig tartott az NKVD lengyel származású veterán tisztjeitől, ezért azt állította, hogy megtalálta az egész Szovjetuniót behálózó, Sztálin életére törő hálózatot, a „Lengyel Katonai Szervezetet” (Polska Organizacja Wojskowa). A koncepció szerint az összeesküvők a pártvezetésbe, a katonaságba és az NKVD irányításába is beszivárogtak, ezért a népbiztos augusztus 11-én kiadta a 00485. számú parancsot „a Lengyel Katonai Szervezet kémhálózatának teljes likvidálására”.

Mivel az összeesküvés valójában nem létezett, Jezsov utasítására gyakorlatilag minden lengyel származású, vagy lengyeles nevű, sőt akár csak római katolikus vallású személy érintetté vált.

Válogatás nélkül vitték el az embereket, a faluról falura járó állambiztonságiak sok helyen a teljes lakosságot összegyűjtötték. Elhurcolták a papokat, de még a lengyel kommunistákat is. Szovjet állami dokumentumok szerint közel 140 ezer embert érintett az akció, akiknek mintegy 80%-át halálra ítéltek és azonnal kivégeztek.

A lengyelek elleni tömegterror mintává vált más nemzetiségek elleni támadásnak is: 1937-38-ban 16 ezer lett, 8 ezer észt, 9 ezer finn „kémet” öltek meg.

1. A Szovjetunióban 1937-38-ban tetőző nagy terror idején Sztálin utasítására – az ellenforradalmárokkal való leszámolás jegyében – lefejezték a párt- és hadvezetést, etnikai és osztályalapon pedig szovjet polgárok tömegeit végezték ki, vagy deportálták a Gulagra.

2. 1937-38-ban 35 ezer katonatisztet tartóztattak le vagy távolítottak el a Vörös Hadseregtől, és többek között 3 marsall és 13 hadseregparancsok is áldozatul esett a tisztogatásoknak.

3. A fegyveres erők, az állami intézmények, valamint a kommunista párt soraiban végrehajtott tisztogatás mintegy 50 ezer kivégzéshez vezetett.

4. A nyugati baloldali értelmiség csak a hadseregen és párton belüli tisztogatásról számolt be, a szovjet állampolgárok százezreit likvidáló intézkedésekről nem volt hajlandó tudomást venni.

5. A központ a kivégzendők számát kvótákban határozta meg. A kvótákat többször felemelték, mivel a helyi párt- és rendőri vezetők a terv túlteljesítésére törekedtek.

6. Szovjetunió-szerte rögtönítélő bíróságként funkcionáló háromtagú bizottságok, ún. trojkák ítélték el a vádlottakat, akiknek sorsáról sokszor percek alatt döntöttek.

7. Szovjet levéltári adatok szerint 1937-38-ban 1 millió 550 ezer személyt vettek őrizetbe, és 681 ezret végeztek ki, ám az áldozatok valódi száma számos szakértő szerint jóval több lehetett.

8. A Japánnak történő kémkedés vádjával a teljes szovjetunióbeli koreai lakosságot, 170 ezer embert Kazahsztánba és Üzbegisztánba deportáltak.

9. A nagy terror idején a 35 ezer fős ortodox papság mintegy 80 %-át letartóztatták.

10. A nagy terror (jezsovscsina) időszakának névadója, az 1936 szeptemberétől 1938 novemberéig az NKVD élén álló Nikolaj Jezsov maga is a terror áldozata lett: 1940-ben végezték ki.

(Forrás: Múlt-kor történelmi portál, Wikipédia)

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések