A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kijev szerint befellegzett az Európába irányuló orosz gázszállításoknak


Ha az ukrán tranzit megszűnik, az Európába vezetéken érkező orosz gáz 10 és 16 milliárd köbméter közé eshet vissza


Ha az ukránok megtorpedózzák az oroszokkal kötött gáztranzit-megállapodást – amelyből egyébként jelentős profitra tesznek szert –, akkor az Európába tartó orosz gázexport is megszűnik. A jelek szerint Moszkva is mérlegeli annak lehetőségét, hogy felmondja az érvényben levő paktumot – írta meg a Hirado.hu.

„Kijev valószínűleg nem fogja megújítani azt a gáztranzit-megállapodást, amely lehetővé teszi az orosz Gazprom számára, hogy az Ukrajnán átvezető vezetékeken keresztül földgázt exportáljon az EU-ba” – jelentette ki German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter a Politicónak, hozzátéve, hogy szerinte 2024 telére Európának egyáltalán nem lesz szüksége orosz gázra.

A 2019-es tranzitmegállapodás 2024 végéig szól, és lehetővé teszi a Gazprom számára, hogy évente több mint 40 millió köbméter gázt exportáljon Ukrajnán keresztül, amely évente mintegy 7 milliárd dollárt (mintegy 2300 milliárd forint) hoz Kijevnek.

Az Európai Unió gázimportjának mintegy öt százalékát még mindig Oroszország adja, ám ez már csak harmada a háború előtti szintnek, hangsúlyozza a lap.

Nemcsak Ukrajna vonja kétségbe a gáztranzit jövőjét. Alekszej Miller, a Gazprom vezetője a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy cége leállítja az exportot, ha Ukrajna nem hagy fel az orosz állami vagyon lefoglalására irányuló erőfeszítéseivel, hogy érvényt szerezzen a Moszkva által a Krím 2014-es annektálásakor kisajátított energetikai infrastruktúráért járó 5 milliárd dolláros díjnak. A Gazprom és az ukrán Naftogaz a tranzitdíjakkal kapcsolatos vita miatt is feszült viszonyban áll egymással.

„Ha a Naftogaz folytatja az ilyen tisztességtelen lépéseket, nem zárható ki, hogy Oroszország szankciókat fog bevezetni. Akkor az orosz vállalatok és a Naftogaz közötti bármilyen kapcsolat egyszerűen illúzióvá válik” – fogalmazott Alekszej Miller.

Annak ellenére, hogy bombák, rakéták és drónok pusztítják az ukrán energetikai infrastruktúrát, a vezetékek hálózata továbbra is pumpálja a gázt az EU-ba, ahol az elsősorban Ausztriában, Szlovákiában, Olaszországban és Magyarországon köt ki. Az orosz vezetékes gázra nem vonatkoznak szankciók, de az Európai Bizottság tervei szerint az unió 2027-ig megszünteti az orosz fosszilis energiahordozóktól való függőségét. Ha Kijev felmondja a gázüzletet, az gondot okozhat ezeknek az országoknak.

Ha az ukrán tranzit megszűnik, az Európába vezetéken érkező orosz gáz 10 és 16 milliárd köbméter közé eshet vissza, ami a jelenlegi szint 45–73 százaléka. Mindez 2025-ben hiányt okozhat a kontinensen még azelőtt, hogy az Egyesült Államokból és Katarból további cseppfolyósítottföldgáz-szállítmányok érkeznének be.

Olekszij Csernyiszov, a Naftogaz vezérigazgatója még korábban úgy nyilatkozott, Ukrajna hosszú távú célja, hogy növelje saját gáztermelését, hogy kielégítse az uniós keresletet – olvasható a portálon.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések